Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Η συζήτηση για την εργασιακή μεταρρύθμιση συνεχίζεται στο νομοθετικό σώμα της Κολομβίας

 Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Μπογκοτά, 13 Ιουνίου (Prensa Latina) Η Έβδομη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κολομβίας θα συνεχίσει σήμερα τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της εργασίας, μία από τις πρωτοβουλίες που παρουσίασε η κυβέρνηση στο Κογκρέσο.

Την Τετάρτη, δόθηκε το πράσινο φως σε πτυχές που αναφέρονται στη σταθερότητα της απασχόλησης βάσει της διατήρησης της σύμβασης αορίστου χρόνου, σημειώθηκε πρόοδος στη λεγόμενη προστασία της οικογενειακής εργασίας και των επιχειρήσεων και αναγνωρίστηκε η εργασία των "φροντιστών" (παροχή υπηρεσιών), με αποτέλεσμα να εγκριθούν συνολικά 42 άρθρα, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Γκλόρια Ραμίρεζ.

Μία από τις κύριες αλλαγές που προτείνονται από τη μεταρρύθμιση αυτή αφορά την απόλυση με βάσιμο λόγο και τη διαδικασία της.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι εταιρείες ή οι εργοδότες θα πρέπει να συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις για να αποφύγουν να εισέλθουν σε διαδικασία οικονομικής αποζημίωσης για την αδικαιολόγητη καταγγελία μιας σύμβασης εργασίας.

Επιδιώκει επίσης την εφαρμογή σημαντικών αλλαγών στις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στη χώρα.

Για το σκοπό αυτό, ορίζεται ότι αυτού του είδους οι συμβάσεις, ή οποιεσδήποτε άλλες αστικού ή εμπορικού χαρακτήρα, δεν μπορούν να συνάπτονται για την εκτέλεση μόνιμων και υποδεέστερων δραστηριοτήτων σε ιδιωτικές εταιρείες.

Με το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τις εξηγήσεις του Υπουργείου Εργασίας, επιδιώκεται η εξαρχής επισημοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν όλα τα αντίστοιχα νόμιμα οφέλη.

Μια άλλη σχετική πτυχή της πρωτοβουλίας είναι η συμπερίληψη των εισφορών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η οποία αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν και σέβονται τις συμβατικές σχέσεις και έτσι αποφεύγεται η κατάχρηση του σχήματος της σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την αποφυγή εργασιακών υποχρεώσεων.

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram