Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Η Βενεζουέλα και η Τουρκική Δημοκρατία υπογράφουν σύμβαση επενδύσεων για την ανάπτυξη πετροχημικών, φυσικού αερίου και ορυχείων

 Πηγή:  venezuela-news.com

H Βενεζουέλα και η Τουρκική Δημοκρατία υπέγραψαν σύμβαση επένδυσης και παραγωγικής συμμετοχής για την ανάπτυξη πετροχημικών δραστηριοτήτων, φυσικού αερίου και εξόρυξης.

Ο Μαδούρο εξήγησε ότι η συμφωνία θέτει τη βάση για τη δημιουργία και την κατασκευή ενός πετροχημικού εργοστασίου για παραγωγή αμμωνίας μέσω της κρατικής εταιρείας Petroquímica de Venezuela S.A. (
Pequiven) και της Τουρκίας.

"Η Pequiven, με τη δύναμη που διαθέτει, κάνει μια πρωτοποριακή στρατηγική συμμαχία για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου με την καλύτερη τεχνολογία (...) Έχουμε ήδη προγραμματίσει νέα βήματα για να συνεχίσουμε να συμμαχούμε στις επενδύσεις και την κατασκευή του τεράστιου δυναμικού της Βενεζουέλας στον τομέα των πετροχημικών", δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη μελέτη που έγινε σε νέους τομείς για την επέκταση των επενδύσεων μεταξύ Βενεζουέλας και Τουρκίας. Είναι  σε λειτουργία οικοδόμησης "του τεράστιου δυναμικού στον τομέα των πετροχημικών που διαθέτει η Βενεζουέλα".

 Διμερείς συμφωνίες

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Βενεζουέλας και Τουρκίας περιλαμβάνουν:

~ Σύμβαση παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση ορυκτών, χρυσού και χαλκού και την εμπορική αξιοποίησή τους.
~ Στρατηγική συμμαχία για την ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας του φυσικού αερίου, του υγροποιημένου φυσικού αερίου και των υγρών φυσικού αερίου για εξαγωγή.
~ Σύμβαση επένδυσης και παραγωγικής συμμετοχής για την ανάπτυξη πετροχημικών δραστηριοτήτων.
Ο πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε ότι οι διεθνείς επενδύσεις στην οικονομία της Βενεζουέλας αναμένεται να αυξηθούν έως το 2024.

Από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι χάρη στις τουρκικές επενδύσεις και την εμπειρία, οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης χρυσού θα πραγματοποιηθούν στο Μεταλλευτικό Τόξο με το όραμα να αποτελέσει "παράδειγμα οικολογικής ανάπτυξης, με σεβασμό στη φύση και πολύ παραγωγικό για την οικονομία".

 Η PDVSA ανήκει στη Βενεζουέλα

Επισήμανε επίσης ότι οι συμφωνίες προβλέπουν τεχνολογικές επενδύσεις και μελλοντικές αγορές φυσικού αερίου μέσω της PDVSA. Έδωσε επίσης εντολή στον υπουργό Πετρελαίου Pedro Tellechea να εξηγήσει στη Βενεζουέλα το πεδίο εφαρμογής των συμφωνιών και των έργων "τα οποία είναι πρώτης τάξεως".
"Κανείς δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει την PDVSA. Εμείς, βάσει του νόμου και του Συντάγματος, θα συνεχίσουμε να αποκτούμε επενδύσεις, τεχνολογία και μελλοντικές αγορές για το φυσικό αέριο της Βενεζουέλας", δήλωσε ο Μαδούρο, υπογραμμίζοντας τη συμμαχία μεταξύ Άγκυρας και Καράκας για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου.

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram