Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Η Κολομβία ανακοίνωσε την αναστολή των εξαγωγών άνθρακα προς το Ισραήλ

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)
Por: Bismark Claro
Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος που κοινοποίησε ο πρόεδρος, το μέτρο θα εφαρμοστεί πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Πηγή: petro.presidencia.gov.co/

Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της νοτιοαμερικανικής χώρας, του μεγαλύτερου προμηθευτή καυσίμων του ισραηλινού έθνους, στρέφεται ενάντια στις σφαγές στην Παλαιστίνη.

Με τη δημοσίευση του σχεδίου διατάγματος "Με το οποίο θεσπίζεται απαγόρευση των εξαγωγών άνθρακα προς το Ισραήλ", ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε, από τον λογαριασμό του στο ψηφιακό δίκτυο X, το μέτρο της νοτιοαμερικανικής χώρας που απαντά στις επιθέσεις των σιωνιστικών δυνάμεων κατά του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το μήνυμα που κοινοποίησε ο πρόεδρος, η αναστολή θα ισχύσει έως ότου οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

Το μέτρο αποτελεί μέρος των εντολών λήψης προσωρινών μέτρων που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο στο πλαίσιο της υπόθεσης για την εφαρμογή της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, συγκεντρώνει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποδίδονται στις σιωνιστικές δυνάμεις κατά του παλαιστινιακού λαού.

Το κείμενο θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου από τις 11 έως τις 17 Ιουνίου και θα τεθεί σε ισχύ πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.



Το σχέδιο διατάγματος θεσπίζει ειδικό περιορισμό για τα προιόντα άνθρακα, που κατατάσσονται στη δασμολογική διάκριση 2701.12.00.10. Ωστόσο, η απόφαση δεν θα επηρεάσει τα εμπορεύματα για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση για άδεια μεταφοράς πριν από την εφαρμογή της νομικής διάταξης.

Οι άλλες εξαιρέσεις αντιστοιχούν στις εξουσιοδοτημένες εταιρείες διεθνούς εμπορίου που έχουν εκδώσει το πιστοποιητικό προμηθευτή πριν από την έναρξη ισχύος του κειμένου και στις νόμιμες επιχειρήσεις που έχουν τελειοποιηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2024, οι οποίες δημιουργούν δικαιολογημένη προσδοκία ή παγιωμένη νομική κατάσταση για τον εξαγωγέα.

Παρεμπιπτόντως, η Κολομβιανή Ένωση Μεταλλείων επεσήμανε ότι η εφαρμογή του διατάγματος θα αποτελούσε παραβίαση διεθνών συμφωνιών που θα έθετε σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη της αγοράς και τις ξένες επενδύσεις στη χώρα. Εν τω μεταξύ, ο Bruce Mac Master, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Κολομβιανών Επιχειρηματιών (Andi), υπενθύμισε την ύπαρξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) με το Ισραήλ.

Στο σημείωμα της κολομβιανής κυβέρνησης αναφέρεται λεπτομερώς ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διοικητικής Στατιστικής Υπηρεσίας (DANE), μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023 η Κολομβία εξήγαγε 375 εκατομμύρια δολάρια στο Ισραήλ, εκ των οποίων το 93% αντιστοιχεί σε προϊόντα εξόρυξης και ενέργειας, ιδίως άνθρακα".


 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram