Ρώμη, 12 Ιουνίου (Prensa Latina) Στην Ιταλία, η παιδική εργασία αφορά περίπου 300.000 ανηλίκους, δηλαδή περίπου το 6,8% των παιδιών ηλικίας μεταξύ επτά και 15 ετών, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα για την παγκόσμια ημέρα
κατά της μάστιγας αυτής.
Σε ένα ρεπορτάζ ποτ δημοσιεύτηκε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sky TG24 για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, η οποία γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου, επισημαίνει ότι, σε αυτό το ευρωπαϊκό έθνος, ένα στα 15 άτομα αυτής της κατηγορίας του πληθυσμού έχει συνεχή ή περιστασιακή εργασιακή εμπειρία.
Η ανάλυση που βασίζεται σε στοιχεία που δημοσίευσε το γραφείο της Ρώμης της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης Save the Children, τα οποία αντιστοιχούν σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2023, αναφέρεται στη σημασία της καταπολέμησης αυτής της μάστιγας, η οποία στερεί από τους ανηλίκους τη μελέτη και την ελευθερία, υπονομεύοντας την ανάπτυξη και την ψυχοφυσική τους εξέλιξη.
Σε μήνυμά του για την ημερομηνία αυτή, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα υπενθύμισε ότι το άρθρο 32 της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού και του εφήβου αναγνωρίζει το δικαίωμα των παιδιών και των εφήβων "να προστατεύονται από την οικονομική εκμετάλλευση και από κάθε επικίνδυνη εργασία".
"Οι πόλεμοι και η φτώχεια απομακρύνουν τα κορίτσια και τα αγόρια από τη ζωή, αναγκάζοντάς τα να εγκαταλείψουν το σχολείο και να ενταχθούν σε άθλιες μορφές εργασίας, πολύ συχνά παράνομες και λαθραίες, που τους στερούν την παιδική τους ηλικία και θέτουν ανεπανόρθωτα σε κίνδυνο την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη και το μέλλον τους", τόνισε ο πολιτικός.
Ο Ματαρέλα αναφέρθηκε στην ανακοίνωση αυτή με την ευκαιρία της ημέρας, που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο γεγονός ότι μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι "που κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εργασία-φάντασμα".
Αυτοί, είπε, αναγκάζονται "να εκτελούν εργασίες που δεν συνάδουν με την ηλικία τους ή ακόμη και να εξαφανίζονται στην παρανομία".
Ο αρχηγός του κράτους αναγνώρισε τη σοβαρότητα αυτού του φαινομένου σε αυτό το έθνος και επεσήμανε ότι για την αντιμετώπισή του πρέπει να εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες του, με "μια προσέγγιση που θα περιλαμβάνει κυβερνήσεις, οργανισμούς, επιχειρήσεις, κοινότητες και άτομα, ώστε να επιτευχθεί ένα περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά θα μπορούν να μεγαλώνουν υγιή, μορφωμένα και ελεύθερα".