Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Η Ρωσία φιλοξενεί τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των BRICS για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων

Πηγή:  venezuela-news.com

Από τις 10 έως τις 11 Ιουνίου, η ρωσική πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ BRICS και BRICS+, στο πλαίσιο της προσωρινής προεδρίας που ασκεί η Ρωσική Ομοσπονδία.

Θα είναι η πρώτη διευρυμένη συνάντηση του φόρουμ μετά την επέκτασή του, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από χώρες που έχουν συμμαχήσει με μορφές εταιρικής σχέσης, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, η ASEAN, ο Αραβικός Σύνδεσμος, μεταξύ άλλων.

Μεταξύ των πρώτων που έφτασαν στον χώρο της συνάντησης ήταν οι διπλωμάτες Σεργκέι Λαβρόφ από τη Ρωσία, Μπρούνο Ροντρίγκεζ από την Κούβα και Χακάν Φιντάν από την Τουρκία.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ιβάν Γκιλ , έφτασε επίσης στη Ρωσία την Κυριακή για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του διεθνούς οργανισμού. 


Αναμένονται επίσης εκπρόσωποι από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και άλλα κράτη μέλη.

Η ατζέντα της συνόδου θα περιστραφεί γύρω από την ανάλυση των τρεχόντων γεωπολιτικών ζητημάτων. Η έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της πολυμέρειας και στον αυξανόμενο ρόλο του Παγκόσμιου Νότου στη διεθνή σκηνή.

Θα ασχοληθεί επίσης με τους πυλώνες της συνεργασίας μεταξύ αυτών των εθνών στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας, των οικονομικών και των ανθρωπιστικών δεσμών, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει το φιλοξενούν υπουργείο Εξωτερικών για τη διάρκεια του έτους.

Από τη Δευτέρα, το Νίζνι Νόβγκοροντ θα φιλοξενήσει τη συζήτηση νέων σχεδίων συνεργασίας μεταξύ των BRICS καθώς και φιλικά έθνη που ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της συμπληρωματικότητας Νότου-Νότου.

Χώρες που ενδιαφέρονται για τα BRICS

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνάντησης υπουργών ότι περισσότερα κράτη θέλουν να ενταχθούν στην ένωση, λόγω της αυξανόμενης προβολής που αποκτά απέναντι στις προσπάθειες δυτικής κυριαρχίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι BRICS οδηγούνται από τις αλλαγές και ο ρόλος τους στις λύσεις αυξάνεται. Τόνισε επίσης ότι περισσότερες χώρες θέλουν να συμμετάσχουν λόγω της "σταθερής αύξησης" του ενδιαφέροντος. Τόνισε τις αρχές του μπλοκ για ισότιμη συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό απέναντι στις προσπάθειες κυριαρχίας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
  
 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram  

Κοινή δήλωση Υπουργών Εξωτερικών/Διεθνών Σχέσεων BRICS στο Νίζνι Νόβγκοροντ | Σεισάχθεια (seisaxthia.com)