Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Κουβανικό ΥπΕξ (Μinrex): Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προστατεύουν τους τρομοκράτες

Πηγή: ​​​​​​​ cubaminrex.cu

Δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Το Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκε με βαθιά ανησυχία την απόφαση δικαστή του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Περιφέρειας της Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία εκδόθηκε την 1η Μαΐου 2024 και η οποία αθώωσε τον Αλεξάντερ Αλάσο Μπαρό  από τις τέσσερις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης που διέπραξε κατά της πρεσβείας της Κούβας στις Ηνωμένες Πολιτείες τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Απριλίου 2020, για την οποία επικαλέστηκε συνθήκες παραφροσύνης  του δράστη.

Ο Aλάσο,  άτομο κουβανικής καταγωγής  που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2010, έριξε και τις 32 σφαίρες από τον γεμιστήρα ενός ημιαυτόματου τυφεκίου AK-47 στην διπλωματική έδρα της Κούβας στην Ουάσινγκτον, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές στο εξωτερικό και το εσωτερικό του κτιρίου και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή αρκετών ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

 Ο ίδιος ο Αλάσο ομολόγησε ότι πήγε με την πρόθεση να πυροβολήσει ό,τι βρισκόταν μπροστά του, ακόμη και ανθρώπους, αν βρίσκονταν στη γραμμή  πυρός. Επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον μόνιμης διπλωματικής έδρας.

Κατά τη στιγμή της σύλληψής,  ήταν γνωστή  η τακτική σύνδεση του Αλάζο     με το θρησκευτικό κέντρο  Doral Jesus Worship Center στο Miami Dade, το οποίο συγκεντρώνει άτομα πουθ φημίζονται για την επιθετικότητα, την εχθρότητα, τη βίας και τον εξτρεμισμό κατά της Κούβας. 

Ο τρομοκράτης συνελήφθη αμέσως επί τόπου και η αμερικανική κυβέρνηση του απήγγειλε κατηγορίες για τέσσερα αδικήματα βάσει του ομοσπονδιακού κώδικα των ΗΠΑ. Ωστόσο, ήταν ανίκανη να χαρακτηρίσει την ενέργεια ως αυτό που είναι: τρομοκρατική ενέργεια. 

Η πολιτικοποίηση από πλευράς ΗΠΑ της επίθεσης στην πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσιγκτον ήταν εμφανής από την αρχή. Αυτό αποδεικνύεται από τη μακρά διαδικασία ανάλυσης των αποδεδειγμένων γεγονότων.

Τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα και σε μια ποινική δίκη γεμάτη αδιαφάνεια, ο δικαστής αποδέχθηκε μια κοινή έκθεση της Εισαγγελίας και της υπεράσπισης του τρομοκράτη Αλεξάντερ Αλάσο Μπαρό, η οποία παρουσιάζει τον δράστη ως κάποιον που, κατά τη στιγμή του συμβάντος, δεν είχε τις διανοητικές του ικανότητες και, κατά συνέπεια, τον κηρύσσει αθώο.

Η απόφαση στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα ατιμωρησίας σε όσους σκοπεύουν να προβούν σε βίαιες ενέργειες εναντίον διπλωματικών εγκαταστάσεων στην Ουάσιγκτον.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, κατά τις βραδινές ώρες, ένα άτομο πέταξε δύο βόμβες μολότοφ πάνω από τον περιμετρικό φράχτη της πρεσβείας της Κούβας στην Ουάσιγκτον και κατά της μπροστινής πρόσοψης της εν λόγω εγκατάστασης. Πρόκειται για ένα γεγονός που συνέβη τρία χρόνια και πέντε μήνες μετά την επίθεση που διέπραξε ο Aλάσο. Ακόμη και οι αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν τον δράστη ούτε έχουν λεπτομέρειες για το τι συνέβη.

Αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες είναι άμεσο αποτέλεσμα της επιθετικής πολιτικής και ρητορικής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας, της διαρκούς υποκίνησης στη βία και το μίσος από Βορειοαμερικανούς πολιτικούς και εξτρεμιστικές αντικουβανικές ομάδες.
 
 

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram