Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Η Κούβα τιμά την Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού

Πηγή: prensa-latina.cu

Αβάνα, 9 Μαΐου (Prensa Latina) Η Κούβα τίμησε σήμερα την 79η επέτειο της Ημέρας της Νίκης κατά του φασισμού με μια έκκληση για ειρήνη στο Μαυσωλείο του Σοβιετικού Διεθνιστή Στρατιώτη στην πρωτεύουσα.

Η 9η Μαΐου, γνωστή ως Ημέρα της Νίκης, τιμά τον θρίαμβο της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμαχικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-1945).

Η υπογραφή της γερμανικής συνθηκολόγησης που σηματοδότησε το τέλος του πολέμου πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 1945, 9 Μαΐου σύμφωνα με τη  ώρα της ζώνης των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. 

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τελετής και της πολιτικής εκδήλωσης, ο Ρώσος πρέσβης στην Κούβα, Βίκτορ Κορονεγι, υπενθύμισε πώς το 1941, μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας, ολόκληρος ο σοβιετικός λαός ξεσηκώθηκε για να υπερασπιστεί την πατρίδα του και ευχαρίστησε τους γενναίους γιους του κουβανικού λαού που εντάχθηκαν στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού ως εθελοντές.

Αναγνώρισε επίσης τους φίλους της Κούβας που συνεχίζουν και σήμερα να τιμούν όλους εκείνους που πολέμησαν κατά του ναζιστικού φασισμού.

Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα ανεχθούν τις προσπάθειες να ξαναγράψουν την ιστορία και να διαγράψουν από τη μνήμη τους τον άθλο των προγόνων τους.

"Ο νεοναζισμός πρέπει να εξαλειφθεί, γι' αυτό πολεμήσαμε στο παρελθόν, συνεχίζουμε να πολεμάμε και τώρα και σίγουρα θα νικήσουμε", είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ τους ήρωες, ούτε εκείνους που έφεραν την ειρήνη στον κόσμο.

Από την πλευρά της Κούβας, ο ταξίαρχος και επικεφαλής της Αντιαεροπορικής Άμυνας και της Επαναστατικής Αεροπορίας (Daafar), ταξίαρχος Μάριο Ροντρίγκες , δήλωσε ότι η νίκη κατά του φασισμού διαφύλαξε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, διέσωσε την χιλιετή κληρονομιά του ανθρώπινου πολιτισμού και την αίσθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στην εκδήλωση μνήμης τα έθνη της Ρωσίας, του Καζακστάν, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας μαζί με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις (FAR) και το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) κατέθεσαν στεφάνια μπροστά στην αιώνια φλόγα που αποτίει φόρο τιμής στους σοβιετικούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το έθνος της Καραϊβικής σε μια διεθνιστική αποστολή.


Επιπλέον, φυτεύτηκαν έξι δέντρα στο δάσος φιλίας του Μαυσωλείου, σύμβολο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, των λαών και των ενόπλων δυνάμεων.

Στην τελετή προήδρευσε ο στρατηγός του Σώματος Στρατού και υπουργός των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεν (FAR),  'Αλβαρο Λόπες,  μαζί με τον πρόεδρο του ICAP, Φερνάντο Γκονζάλες.

Παρέστησαν επίσης οι επικεφαλής των FAR, του Υπουργείου Εσωτερικών της Κούβας, των κυβερνητικών και πολιτικών οργανώσεων, μαζί με τους πρέσβεις της Ρωσίας, του Καζακστάν, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας και τους εκπροσώπους του στρατιωτικού διπλωματικού σώματος που είναι διαπιστευμένοι στο νησί.

Φέτος, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ παρακολούθησε τις εκδηλώσεις μνήμης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι εορτασμοί για την Ημέρα της Νίκης κατά του Φασισμού πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μια ημέρα που σηματοδοτεί επίσης την 64η επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του νησιού και της ΕΣΣΔ, οι οποίες αργότερα διατηρήθηκαν από τη Ρωσία.

 

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram