Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

H Κούβα και Βολιβία χαιρετίζουν την ένταξή τους στους BRICS

Πηγή: teleSUR

Την Παρασκευή, οι κυβερνήσεις της Δημοκρατίας της Κούβας και του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας χαιρέτισαν την ευκαιρία να ενταχθούν στα BRICS ως κράτη-εταίροι.

Στον λογαριασμό του στο X, ο πρόεδρος της Κούβας, Mιγκέλ Ντίας-Κανέλ, δήλωσε:

«Η Κούβα έχει την τιμή να ενταχθεί στις BRICS ως χώρα εταίρος, πέντε γράμματα και μια μεγάλη ελπίδα για τις χώρες του Νότου, στην επίπονη πορεία προς μια πιο δίκαιη, δημοκρατική, ισότιμη και βιώσιμη διεθνή τάξη». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα στο Καζάν, επιβεβαίωσε ότι η προσθήκη της Αβάνας στους BRICS επιβεβαιώνει τη βούληση της χώρας του να εργαστεί υπέρ «της πολυμέρειας, της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και της οικοδόμησης μιας ατζέντας ανάπτυξης και συνεργασίας που ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες του Νότου».



Από την άλλη, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε Καρακόρα, δήλωσε στα κοινωνικά δίκτυα. «Το Πολυεθνικό μας Κράτος της Βολιβίας κάνει ένα θεμελιώδες βήμα προς την είσοδό του στις BRICS, αφού ενημερώθηκε για την αποδοχή των χωρών μελών να γίνει Συνδεδεμένο Κράτος. Το καθεστώς αυτό εξετάστηκε στο πλαίσιο της XVI Συνόδου Κορυφής, μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πόλη Καζάν. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και πρόοδο, στην προοπτική να γίνουμε πλήρες μέλος των BRICS, που κάθε μέρα προχωρούν στην εδραίωση ενός νέου πολυπολικού κόσμου που βασίζεται στην αδελφοσύνη, την ένταξη, τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος, στο πλαίσιο του σεβασμού της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών», δήλωσε ο Arce.

Ο Βολιβιανός ηγέτης τόνισε τη σημασία αυτού του βήματος για την ευημερία των διεθνών σχέσεων της Λα Πας.

«Το βήμα αυτό αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα της εξωτερικής μας πολιτικής με αποτελέσματα που θα έχουν πολυδιάστατο χαρακτήρα και θα καλύπτουν τη γεωπολιτική, τον πολιτισμό, την οικονομία, τα οικονομικά, το εμπόριο, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων, προχωρώντας προς τους στόχους μας για οικονομική ανάπτυξη, με εκβιομηχάνιση και αναδιανομή του εισοδήματος», επιβεβαίωσε ο Βολιβιανός ηγέτης στο Χ.



Την περασμένη Πέμπτη, κατά τη λήξη της 16ης Συνόδου Κορυφής των BRICS, εγκρίθηκε η ένταξη της Βολιβίας και της Κούβας στο μπλοκ ως Συνδεδεμένων Κρατών, ένα θεμελιώδες βήμα προς την ολοκλήρωση του μπλοκ με ένα άλλο προπύργιο του πολυπολικού κόσμου, την ALBA-TCP.

Η ένταξη νέων χωρών της Λατινικής Αμερικής ως μελών της ALBA-TCP επιδιώκει να ενώσει και να αναπτύξει περαιτέρω τον Παγκόσμιο Νότο ως πόλο κατά της μονομέρειας, του ιμπεριαλισμού και της επιρροής των ΗΠΑ στον κόσμο.

Άλλα κράτη που προστέθηκαν ως εταίροι είναι η Αλγερία, η Λευκορωσία, η Ινδονησία, το Καζακστάν, η Μαλαισία, η Νιγηρία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, η Ουγκάντα, το Ουζμπεκιστάν και το Βιετνάμ.


   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebeldegr