Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Έναρξη της 16ης Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Καζάν

 
Η 16η Σύνοδος Κορυφής των BRICS ξεκίνησε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στο Καζάν της Ρωσίας. Για τρεις ημέρες, οι εκπρόσωποι 36 χωρών θα συζητήσουν θέματα συνεργασίας στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας, της οικονομίας, των οικονομικών, καθώς και των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών σχέσεων.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής των επικεφαλής των αντιπροσωπειών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε ένα άτυπο γεύμα. Την επόμενη ημέρα, 23 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας, ενώ θα ακολουθήσει επίσημη δεξίωση.


Την τελευταία ημέρα της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι θα συμμετάσχουν σε δύο συνεδριάσεις ολομέλειας υπό τη μορφή BRICS+, μετά την οποία θα εγκριθεί η Διακήρυξη του Καζάν. Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής θα ανακοινωθούν στις 24 Οκτωβρίου από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας του Ταταρστάν, Ρουστάμ Μινιχάνοβ, εξέφρασε την πεποίθηση στο CGTN, εταίρο του τηλεοπτικού δικτύου BRICS, ότι η εκδήλωση θα διοργανωθεί σε υψηλό επίπεδο. Τόνισε επίσης ότι στο Καζάν έχουν γίνει τεράστιες προπαρασκευαστικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων του οδικού δικτύου, της ανακαίνισης των υποδομών του αεροδρομίου και της κατασκευής νέων τουριστικών χώρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα αυτά θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή των κατοίκων της πόλης.
  
Στην πρωτεύουσα του Ταταρστάν συναντώνται οι ηγέτες των χωρών BRICS, επικεφαλής κυβερνήσεων και άλλες πολιτικές προσωπικότητες. Μέχρι στιγμής έχουν φθάσει στο Καζάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας  Αμπί Αχμέντ  και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι   ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα, η πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS Ντίλμα Ρούσεφ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα Αρούνι Γοουιχεχαντάνε και η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσυ Ροντρίγκες. Οι καλεσμένοι καλωσορίζονται με παραδοσιακά ρωσικά εδέσματα.


Επιπλέον, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε σήμερα το πρωί για τη ρωσική πόλη. Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι έξι διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Βραζιλιάνος οικονομικός αναλυτής Πέπε Εσκομπάρ δήλωσε σε αποκλειστικό σχόλιο για το BRICS TV ότι ο βασικός στόχος της συνόδου του Καζάν είναι να τεθούν οι βάσεις για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  
«Πρόκειται για το σημαντικότερο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό γεγονός της φετινής χρονιάς, ίσως και της δεκαετίας ή ακόμη και της χιλιετίας. Έχει μεγάλη σημασία», τόνισε.  

Ο Ινδός αναλυτής Ανκιτ Σαχ επεσήμανε επίσης τις οικονομικές αλληλεπιδράσεις ως το σημαντικότερο θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής.
«Νομίζω ότι τα χρηματοοικονομικά είναι ο πιο σημαντικός τομέας συνεργασίας μεταξύ των χωρών BRICS, διότι όλες οι άλλες διαδικασίες εξαρτώνται από αυτά. Εάν η πολυπολικότητα μπορεί να εδραιωθεί στην οικονομία, ιδίως στα συστήματα πληρωμών, (...) αυτό θα ανοίξει αυτόματα ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία σε άλλους τομείς», δήλωσε ο Σαχ.
Την προηγούμενη ημέρα, ο Ρώσος προεδρικός σύμβουλος Γιούρι Ουσάκοβ  σχολίασε ότι οι ηγέτες 22 χωρών θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των BRICS. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις συναντήσεις θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τη χρηματοοικονομική συνεργασία στο πλαίσιο της ομάδας, τη μελλοντική διεύρυνση των μελών μέσω μηχανισμών εταιρικής σχέσης, καθώς και θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επισιτιστική ασφάλεια.

Η σύνοδος κορυφής στο Καζάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, είναι το βασικό γεγονός της ρωσικής προεδρίας των BRICS, η οποία πραγματοποιείται με θέμα «Ενίσχυση της πολυμέρειας για δίκαιη και ασφαλή παγκόσμια ανάπτυξη». Αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στις συναντήσεις των χωρών που συμμετέχουν.

 Fotografía: Ilia Pitalev, Maxim Blinov, Alexéi Filippov / Agencia fotográfica   Russian 2024 BRICS Chairmanship

   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebeldegr