Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Η Κούβα βιώνει μια εξαιρετικά ιδιαίτερη κατάσταση ~ (+video)

Πηγή:  Prensa Latina

Αβάνα, 20 Οκτωβρίου (Prensa Latina) Η Κούβα βιώνει σήμερα μια εξαιρετικά ιδιαίτερη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την ενεργειακή έκτακτη ανάγκη και το πέρασμα του τυφώνα Όσκαρ από τις ανατολικές επαρχίες, ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και αρχηγός του κράτους, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τις αρχές της χώρας της Καραϊβικής, ο πρόεδρος κατήγγειλε ότι ένα μεγάλο μέρος της σημερινής ενεργειακής έκτακτης ανάγκης έχει να κάνει με το γεγονός ότι, λόγω της πολιτικής οικονομικών διώξεων των ΗΠΑ, το νησί δεν έχει σταθερή παροχή καυσίμων για να λειτουργήσει το σύστημα με πλήρη δυναμικότητα και με σταθερό τρόπο.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, υπενθύμισε, το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει υποστεί ολικές διακοπές από την περασμένη Παρασκευή και διεξάγονται εργασίες για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εθνικής τηλεόρασης.

«Η χώρα συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την προμήθεια καυσίμων που θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε σε καλύτερη κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες και, από την άλλη πλευρά, λαμβάνονται επίσης μέτρα για την απόκτηση ανταλλακτικών, τα οποία θα μας επιτρέψουν να ανακτήσουμε σταδιακά την  παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους.

Όσον αφορά το πέρασμα του τυφώνα Όσκαρ, τόνισε ότι το σύστημα πολιτικής άμυνας της χώρας και τα επαρχιακά και δημοτικά συμβούλια άμυνας εργάζονται πολύ σοβαρά και έχουν υιοθετήσει τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για αυτές τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Επισήμανε ότι λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης, αποφασίστηκε να σταλεί μια ομάδα εργασίας της κυβέρνησης και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας στις επαρχίες που ενδέχεται να πληγούν.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ντίας-Κανέλ υπογράμμισε την κατανόηση και την αλληλεγγύη του κουβανικού λαού για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, καθώς και την αφοσίωση των εργαζομένων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι δεσμεύονται να επιτύχουν σταθερότητα των υπηρεσιών.

«Το μόνο πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με αυτή την αποφασιστικότητα της ενότητας του λαού μας να νικήσει  , να ξεπεράσει τις αντιξοότητες... είναι ότι κάποιοι συμπεριφέρθηκαν με απρεπή τρόπο, προσπάθησαν να προκαλέσουν διαταραχές της δημόσιας τάξης, να διαπράξουν βανδαλισμούς και να διαταράξουν την ειρήνη και την ησυχία των πολιτών», ανέφερε.

Ο πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ορισμένα άτομα εκμεταλλεύονται την περίπλοκη κατάσταση που διέρχεται η χώρα για να εκτελέσουν  εντολές της αντεπανάστασης που διαμένει στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε ότι η Επανάσταση δεν θα ανεχθεί ποτέ τέτοιου είδους συμπεριφορές και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα διωχθούν, κατά περίπτωση, με την αυστηρότητα που προβλέπει ο κουβανικός νόμος.

Όσον αφορά συγκεκριμένες πράξεις δημόσιας αταξίας που έχουν σημειωθεί στην Αβάνα, ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι υπάρχουν μηχανισμοί για να δοθούν απαντήσεις σε οποιαδήποτε ανησυχία, αλλά «δεν θα επιτρέψουμε πράξεις βανδαλισμού και πολύ περισσότερο να διαταραχθεί η  ειρήνη και την ησυχία του λαού μας». 



   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebeldegr