Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Συνελήφθη για συνεργασία με τις ΗΠΑ ο πρώην υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας

Πηγή:  teleSUR
21 Οκτωβρίου 2024  Ώρα: 11:56 π.μ.
Ο  Πέδρο Ραφαέλ Τεγετσέα Ρουίς, στρατιωτικός, πολιτικός και μηχανολόγος μηχανικός της Βενεζουέλας, κατείχε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο ως υπουργός Πετρελαίου και πρόεδρος της εθνικής πετρελαικής εταιρείας "Petróleos de Venezuela" (PDVSA) μεταξύ 2023 και 2024.

Η σύλληψη του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου αποδόθηκε από την Εισαγγελία της Βενεζουέλας στην παράδοση σημαντικών πληροφοριών στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τη Δευτέρα, η Εισαγγελία της Βενεζουέλας (MP) επιβεβαίωσε δημοσίως ότι ο Πέδρο Ραφαέλ Τεγετσέα Ρουίς πρώην υπουργός και βασικό στέλεχος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petróleos de Venezuela (PDVSA), συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ής Οκτωβρίου, μαζί με τους στενότερους συνεργάτες του.


Το ανακοινωθές της εισαγγελείας  υπογραμμίζει την κύρια κατηγορία: ο Τεγετσέα Ρουίςεμπλέκεται στην παράδοση του αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου και διοίκησης, γνωστού ως «εγκέφαλος της PDVSA», σε εταιρεία που συνδέεται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Για το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, η πράξη αυτή δεν αποτελεί μόνο παραβίαση των «νομικών μηχανισμών», αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ, τόνισε ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε «σύμφωνα με τον νόμο» και με την «πλήρη συνταγματική συνεργασία του αρχηγού του κράτους».

   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebeldegr