Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Oι BRICS ξεπέρασαν την G7 όσον αφορά το ΑΕΠ και την οικονομική ανάπτυξη

Πηγή:  PSUV

Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιn δήλωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των κρατών μελών των BRICS υπερβαίνει το αντίστοιχο των κρατών της G7.

«Το συνδυασμένο ΑΕΠ της ομάδας υπερβαίνει τα 60 τρισεκατομμύρια δολάρια και το συνολικό μερίδιό της στο παγκόσμιο ακαθάριστο προϊόν είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο της λεγόμενης Ομάδας των Επτά και συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Πούτιν, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι το 1992 το παγκόσμιο ΑΕΠ των μελών της G7 ήταν 45,5% σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ των BRICS ήταν μόλις 16,7%.

Μέχρι το 2023, όπως δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, η κατάσταση άλλαξε. Ενώ τα κράτη της G7 είχαν το 29,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι BRICS έχουν καλύψει και ξεπεράσει την Ομάδα των Επτά, με 37,4% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. «Το χάσμα διευρύνεται και θα διευρυνθεί. Είναι αναπόφευκτο», συνόψισε ο Πούτιν.

Ομοίως, όσον αφορά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, οι BRICS προηγούνται των G7. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη των BRICS για το τέλος του 2024 είναι 4%, ξεπερνώντας το παγκόσμιο 3,2%.

«Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των BRICS αναμένεται να είναι 4%, ο οποίος είναι υψηλότερος τόσο από τις χώρες των G7 (Ομάδα των Επτά), όπου είναι μόνο 1,7% όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο παγκόσμιος ρυθμός αναμένεται να είναι 3,2%, δήλωσε ο Πούτιν σε συνεδρίαση της ολομέλειας του επιχειρηματικού φόρουμ των BRICS.

«Οι BRICS διαδραματίζουν ήδη ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία όχι μόνο σήμερα, αλλά είναι σαφές ότι ο ρόλος αυτός θα αυξηθεί στο μέλλον», δήλωσε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε επίσης ότι οι BRICS επιτυγχάνουν τον στόχο της οικονομικής κυριαρχίας, χωρίς να επηρεάζονται από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα που διέπεται από το δολάριο ΗΠΑ.
 
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε επίσης ότι οι BRICS επιτυγχάνουν τον στόχο της οικονομικής κυριαρχίας, χωρίς να επηρεάζονται από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα που διέπεται από το δολάριο ΗΠΑ.

«Πρόκειται ουσιαστικά για οικονομική κυριαρχία: μια ένωση αυτάρκων οικονομιών, η οποία πολλαπλασιάζει το δυναμικό τους και ανοίγει νέες ευκαιρίες», δήλωσε ο Πούτιν.

Οι BRICS είναι ένα σύμπλεγμα χωρών με αναδυόμενη οικονομία, το οποίο επιδιώκει την ολοκλήρωση και το ελεύθερο εμπόριο των κρατών μελών. Η Ρωσία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας την 1η Ιανουαρίου.

Φέτος οι BRICS διευρύνθηκαν, δεχόμενοι νέα μέλη και επεκτείνοντας τις οικονομικές σχέσεις με νέα κράτη. Εκτός από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, στις οποίες η ομάδα οφείλει το ακρωνύμιό της, περιλαμβάνει πλέον και την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.


   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebeldegr