Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

H Κούβα θυμάται την έναρξη της εισβολής των μισθοφόρων στον Κόλπο των Χοίρων

Πηγή: acn.cu

 Αβάνα, 17 Απριλίου (ACN) Εξήντα τρία χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής των μισθοφόρων στην Playa Girón (Κόλπος των Χοίρων) , η Κούβα θυμήθηκε τις ηρωικές πράξεις του λαού της για την υπεράσπιση της πατρίδας και της Επανάστασης.

Ο Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, μέλος του  Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας Οργάνωσης της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, τόνισε στο (κοινωνικό δίκτυο) Χ τον πρωταρχικό ρόλο της Αντιαεροπορικής Άμυνας και Επαναστατικής Αεροπορίας (DAAFAR) στην επίτευξη της νίκης.

 Στο μήνυμά του, ο κομματικός  ηγέτης  συνεχάρη τους ιδρυτές και τα σημερινά μέλη της DAAFAR, που τιμούν σήμερα τη μέρα τους χαιρετίζοντας το ζωτικό έργο των πιλότων στις δράσεις των κουβανικών δυνάμεων, οι οποίοι σε λιγότερο από 72 ώρες κατάφεραν να νικήσουν τον εχθρό.

Ο Μπρούνο Ροντρίγκες, υπουργός Εξωτερικών, υπενθύμισε στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο ότι ενώ οι πολιτοφύλακες πολεμούσαν την εισβολή των μισθοφόρων, στα Ηνωμένα Έθνη ο Ραούλ Ρόα,   υπουργός Εξωτερικών της Αξιοπρέπειας, κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι οργάνωσε την επίθεση.

Πρόκειται για 63 χρόνια ιστορικής καταγγελίας, παράδειγμα επαναστατικής διπλωματίας και πίστης στην πατρίδα, πρόσθεσε το επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Στην Playa Giron και την Playa Larga (στα νότια της επαρχίας του Ματάνσας,, μια επίθεση μισθοφόρων ξεκίνησε στις 17 Απριλίου 1961, με σκοπό την δημιουργία ενός προγεφυρώματος και την εγκατάσταση μιας κυβέρνησης που είχε προηγουμένως οριστεί από την Ουάσιγκτον.

"Η Επαναστατική Κυβέρνηση της Κούβας κατηγορεί επισήμως την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας και της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ότι κατέφυγε στη χρήση βίας για να διευθετήσει τις διαφορές της με ένα κράτος μέλος του Οργανισμού", δήλωσε ο Ραούλ Ρόα στα Ηνωμένα Έθνη εκείνη την ημερομηνία.

Ως προοίμιο της εισβολής, στις 15 Απριλίου είχαν πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστικές επιθέσεις στα αεροδρόμια της Ciudad Libertad, στην Αβάνα, της αεροπορικής βάσης San Antonio de los Baños, νότια της πρωτεύουσας, και του αεροδρομίου Antonio Maceo, στο Santiago de Cuba, με στόχο την εξόντωση της επαναστατικής αεροπορικής δύναμης.

 Μια μέρα αργότερα, κατά τη διάρκεια της ταφής των θυμάτων των βομβαρδισμών, ο κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο διακήρυξε τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

Η στρατιωτική επιχείρηση που είχαν οργανώσει οι ΗΠΑ εξουδετερώθηκε από τα κουβανικά στρατεύματα σε λιγότερο από 72 ώρες, σε αυτό που θεωρείται η πρώτη μεγάλη ήττα του ιμπεριαλισμού στην Αμερική.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram