Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η Μπουρκίνα Φάσο προχωρά στην απέλαση Γάλλων διπλωματών για ανατρεπτικές δραστηριότητες

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Η Μπουρκίνα Φάσο απέλασε τρεις Γάλλους διπλωμάτες για "ανατρεπτικές δραστηριότητες" και τους κήρυξε "persona non grata", σύμφωνα με Nota του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. 

Η Gwenaïelle Habouzit και οι πολιτικοί σύμβουλοι Guillaume Reisacher και Hervé Fournier πρόκειται να εγκαταλείψουν τη χώρα την Πέμπτη, σύμφωνα με το κείμενο.  Το γεγονός αυτό προσθέτει περαιτέρω ένταση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από τότε που ο λοχαγός Ibrahim Traoré ανέβηκε στην εξουσία με το πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου 2022.


 Ο προσωρινός πρόεδρος της Μπουρκίναμπ αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της Γαλλίας όσον αφορά τη συνεργασία, ιδίως στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, έσπασε τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που ισχύαν από το 1961.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, Apollinaire Kyelem de Tambèla, κατηγόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο την πρώην μητρόπολη για υποκίνηση εξεγέρσεων κατά της στρατιωτικής χούντας.

Την 1η του ίδιου μήνα, τέσσερις Γάλλοι αξιωματούχοι συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι ως πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, και φυλακίστηκαν στην Ουαγκαντούγκου (πρωτεύουσα).

Η Μπουρκίνα Φάσο απομακρύνεται από τη Γαλλία και άλλους δυτικούς εταίρους ενώ αντίθετα,  προσεγγίζει τη Ρωσία.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram