Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η Κολομβία εκδηλώνει ενδιαφέρον για ένταξη στην ομάδα BRICS

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)
  • Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα   δεσμεύτηκε να προωθήσει την υποψηφιότητα της Κολομβίας.
  • Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο  εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του να ενταχθεί στο μπλοκ των Brics ως πλήρες μέλος το συντομότερο δυνατό.  
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην Μπογκοτά την προηγούμενη ημέρα, όπου συζήτησαν τις δυνατότητες αύξησης της συνεργασίας και της ολοκλήρωσης μεταξύ των χωρών της Νότιας Αμερικής, ο Πέτρο εξέφρασε αυτό το ενδιαφέρον, το οποίο χαιρετίστηκε από τον Λούλα, ο οποίος δεσμεύτηκε να προωθήσει την υποψηφιότητα της Κολομβίας.

Και οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν στην ανάγκη μεταρρύθμισης της παγκόσμιας διακυβέρνησης και της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής.

Επιβεβαίωσαν επίσης το κοινό τους ενδιαφέρον για την προώθηση της πολυμέρειας και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Το μπλοκ των Brics είναι μια οικονομική, πολιτική και κοινωνική συμμαχία που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική στα μέσα του 2023, συμφωνήθηκε να ενσωματωθούν και άλλα έθνη από τον Ιανουάριο του 2024: η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Αιθιοπία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αργεντινή, της οποίας ο σημερινός πρόεδρος, Χαβιέ Μίλεϊ, δήλωσε ότι η συμμετοχή της Αργεντινής ανεστάλη.

Το μπλοκ επιδιώκει να διευρύνει την πολυμερή συνεργασία του και να αντισταθμίσει την προσέγγιση της Δύσης. Πριν από τη διεύρυνσή του,  συγκέντρωνε περίπου το  40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα τέταρτο του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram