Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Το Εκουαδόρ επιστρέφει στις κάλπες


Κίτο, 15 Απριλίου (Prensa Latina) To Eκουαδόρ απέχειι σήμερα έξι ημέρες από τις κάλπες, όπου οι πολίτες καλούνται με δημοψήφισμα να απαντήσουν σε 11 ερωτήσεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο Σύνταγμα.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου με τη συμμετοχή 745 διαπιστευμένων παρατηρητών για την ψηφοφορία αυτή, εκ των οποίων 666 είναι εθνικοί και 79 από διεθνείς οργανισμούς.

Αυτή την Κυριακή, το CNE ξεκίνησε την εικονική εκπαίδευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών, ενώ η πρόεδρος της εκλογικής αρχής, Ντιάνα Αλταμάιντ, επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία εκτύπωσης των ψηφοδελτίων για το δημοψήφισμα   έχει ολοκληρωθεί κατά 100%.

Η Αλταμάιντ ανέφερε επίσης λεπτομερώς ότι τα εκλογικά πακέτα για τις εκλογές αυτές έχουν παραδοθεί σε οκτώ επαρχίες της χώρας των Άνδεων και ότι πέντε εταιρείες έχουν εγκριθεί για τη διεξαγωγή exit polls.

Ωστόσο, το ίδρυμα υπενθύμισε ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται θα είναι μια εκτιμώμενη πρόβλεψη λόγω του γεγονότος ότι η εκλογική αρχή και οι εφορευτικές επιτροπές   είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων.

Το δημοψήφισμα  θα διεξαχθεί εν μέσω  "κατάστασης εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης" που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα, ο οποίος έχει διατάξει να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στους δρόμους και τις φυλακές αυτού του νοτιοαμερικανικού έθνους.

Ο Νομπόα ποντάρει στη λαϊκή διαβούλευση με υποτιθέμενο στόχο τη λήψη πρόσθετων μέτρων κατά της ανασφάλειας, αν και η πρότασή του θεωρείται  προσχηματική   από διάφορες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram