Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Η Παλαιστίνη καταδικάζει την καταστροφή της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς

Ραμάλα, 18 Απριλίου (Prensa Latina) Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε ολικά ή μερικά, 32 πολιτιστικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων 12 μουσείων, στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους έξι μήνες, κατήγγειλε σήμερα επίσημη παλαιστινιακή πηγή.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς την Πέμπτη, το Υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις κατέστρεψαν επίσης 195 ιστορικά κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην πόλη της Γάζας.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει εννέα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και 10 ιστορικά τζαμιά ή εκκλησίες.

Το υπουργείο κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να προστατεύσουν την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά και να υποχρεώσουν το Ισραήλ να τηρήσει τους όρους των συμφωνιών που αφορούν την υπεράσπιση αυτών των μνημείων.

Οι επιθέσεις κατά πολιτιστικών κέντρων αποτελούν επονείδιστη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τόνισε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa αποκάλυψε ότι τα στρατεύματα αυτής της χώρας σκότωσαν 44 συγγραφείς, καλλιτέχνες και πολιτιστικούς ακτιβιστές στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του τρέχοντος κύκλου βίας στις 7 Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις έπληξαν επίσης 12 μουσεία, εννέα βιβλιοθήκες και οκτώ εκδοτικούς και τυπογραφικούς οίκους, είπε.

Σύμφωνα με την πηγή, καταστράφηκαν επίσης 27 τοιχογραφίες τέχνης σε δημόσιους χώρους και κατά μήκος της ακτογραμμής του θύλακα.

Νωρίτερα φέτος, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Πολιτισμού κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε εκστρατεία εξόντωσης με στόχο τον τομέα και την ιστορική κληρονομιά στα κατεχόμενα εδάφη.
 
Σε έκθεση σχετικά με τις παραβιάσεις που διέπραξε η εν λόγω χώρα κατά του παλαιστινιακού πολιτισμού το 2023, το θεσμικό όργανο κατήγγειλε ότι στόχος είναι "να διαγραφεί η εθνική μνήμη και να προωθηθεί η διαστρέβλωση των γεγονότων".

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων κατήγγειλε τον Δεκέμβριο ότι οι βομβαρδισμοί αρχαιολογικών, πολιτιστικών και ιστορικών χώρων στον θύλακα αποσκοπούν στην καταστροφή της εθνικής κληρονομιάς.

Καταδίκασε την επίθεση στο τζαμί Omari, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους της περιοχής.

Ως άλλα παραδείγματα, ανέφερε επίσης τις ζημιές στο παλιό λιμάνι της Γάζας, την εκκλησία του Πορφυρίου, το τζαμί Jabalia και πολλά ιστορικά κτίρια και μουσεία.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram