Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Η ExxonMobil ανακαλύπτει νέα αποθέματα πετρελαίου στη Γουιάνα στη αμφισβητούμενη ζώνη της Βενεζουέλας

Πηγή: Sputnik Mundo (sputniknews.lat)

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέων αποθεμάτων πετρελαίου στα ύδατα της Γουιάνας. Η είδηση αυτή έρχεται εν μέσω της πρόθεσης της εταιρείας να διπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου, διατηρώντας παράλληλα μια εδαφική διαμάχη με τη Βενεζουέλα για την περιοχή.

Η γεώτρηση, με την ονομασία Bluefin, βρίσκεται στο μπλοκ
Stabroek, στα ανοιχτά της Γουιάνας, και είναι το πρώτο εύρημα της εταιρείας το 2024. Διατρήθηκε σε βάθος 1.294 μέτρων και διείσδυσε σε περίπου 60 μέτρα ψαμμίτη πλούσιου σε υδρογονάνθρακες, αναφέρει η Exxon στην ανακοίνωσή της.

Τα αποθέματα στο Stabroek, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Eσεκίμπο, μιας περιοχής της οποίας η κυριαρχία αμφισβητείται από τη Βενεζουέλα και τη Γουιάνα, εκτιμώνται σε 11 δισεκατομμύρια βαρέλια. Το σχέδιο της Exxon να επιταχύνει την εκμετάλλευση σημαίνει ότι η παραγωγή θα διπλασιαστεί σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2027, γεγονός που θα φέρει τη Γουιάνα στο ίδιο επίπεδο με την Αγκόλα, μέλος του ΟΠΕΚ.

Το Stabroek είναι η κύρια περιοχή παραγωγής ενός μεγάλου κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε από την Exxon το 2015. Παρά τις αντιδράσεις του Καράκας, η κυβέρνηση της Γουιάνας αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για πετρελαϊκά οικόπεδα στην ανεκμετάλλευτη περιοχή και ανέθεσε συμβόλαια γεώτρησης σε διάφορες ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Exxon. Η Exxon κατέχει σήμερα μερίδιο 45% στα πετρελαϊκά έργα της Γουιάνας.

Η Βενεζουέλα, με τη σειρά της, έχει επανειλημμένα καταγγείλει την ExxonMobil,  ότι με την υποστήριξη της Γουιάνας, προωθεί μια "κακόβουλη" εκστρατεία κατά της ολοκληρωμένης πολιτικής ασφάλειας των συνόρων της.

Για περισσότερα από 100 χρόνια, η Βενεζουέλα και η Γουιάνα έχουν μια διαμάχη για την κυριαρχία της περιοχής Εσεκόιμπο  , η οποία καλύπτει περίπου 160.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Εσεκίμπο και περιέχει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.

Το 1966, τα δύο έθνη υπέγραψαν συμφωνία για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης στη διαφορά, αλλά το 2018 η Γουιάνα κατέθεσε αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας από το δικαστήριο να επικυρώσει νομικά τη διαιτητική απόφαση του 1899 που της δίνει τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram