Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Η CELAC απαιτεί διάλογο και όχι στρατιωτική επιλογή στην Αϊτή

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο, η οποία ασκεί την προσωρινή προεδρία της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), απαίτησε το Σάββατο την άμεση ανάληψη δράσης για την επίλυση της κρίσης στην Αϊτή, καθώς απειλεί την περιφερειακή ειρήνη, και απέρριψε την επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα της Καραϊβικής.

Αφού συγκάλεσε επείγουσα συνάντηση την περασμένη Παρασκευή με τους ομολόγους της από την Κολομβία και τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, Γκουστάβο Πέτρο και Ράλπφ Γκονζάλες μέλη της εκτελεστικής τρόικας του περιφερειακού οργανισμού, η πρόεδρος προώθησε τη δημιουργία ενός Γραφείου Συνεργασίας και Πολιτικού Διαλόγου για την Αϊτή.

Σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι τα μέλη της CΕLAC είναι "υποχρεωμένα" να τηρούν τη Διακήρυξη του Κίνγκσταουν και ότι "με καμία δικαιολογία" δεν θα πρέπει να "επιτρέψουν στρατιωτική δράση που παραβιάζει την αρχή της μη επέμβασης και του σεβασμού της αυτοδιάθεσης των λαών".


Σύμφωνα με τη δήλωση του Κίνγκσταουν , που μονογραφήθηκε στις 3 Μαρτίου, τα μέλη του CELAC τόνισαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες νωρίτερα στον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες ότι "η τρέχουσα κρίση απαιτεί μια λύση υπό την ηγεσία της Αϊτής που θα περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο διάλογο μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών φορέων".

Αντιμέτωποι με την παρατεταμένη κρίση του κράτους της Αϊτής, που επιδεινώθηκε από τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, από τη βία που μαστίζει σήμερα τον Αϊτινό λαό και θεωρώντας επείγον να καθοριστεί το πεπρωμένο του, η Κάστρο αποφάσισε να συγκαλέσει το "έκτακτο" όργανο   για την εφαρμογή και την παρακολούθηση των δράσεων υπέρ της Αϊτής.
 


 Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, παραμένει βυθισμένη σε ένα κύμα βίας με πρωταγωνιστές  ένοπλες συμμορίες που ελέγχουν μεγάλο μέρος της εθνικής επικράτειας και οδήγησαν τον πρωθυπουργό, Αριέλ Χένρι, να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα, η οποία αναμένει την ανάπτυξη πολυεθνικής αποστολής υποστήριξης της ασφάλειας υπό την ηγεσία της Κένυας, η οποία έχει εγκριθεί από τον ΟΗΕ.

"Η CΕLAC  θα παράσχει κάθε αναγκαία και άνευ όρων υποστήριξη στην Αϊτή, τον πρώτο ανεξάρτητο λαό της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής μας", δήλωσε η  Σιομάρα Κάστρο στην ανακοίνωση.

 

     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram