Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών ο πρώην πρόεδρο της Ονδούρας Ερνάντες

Πηγή: Diario Co Latino

Ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες (2014-2022) κρίθηκε "ένοχος για όλες τις κατηγορίες" από τους ενόρκους στη δίκη του στο Νότιο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ και αντιμετωπίζει πλέον πιθανή ποινή ισόβιας κάθειρξης. 

Με ομόφωνη ετυμηγορία, οι ένορκοι, που άρχισαν τη διαβούλευση το απόγευμα της 7ης Μαρτίου, έκριναν τον Ερνάντες, γνωστό και ως JOH , ένοχο για τα αδικήματα της συνωμοσίας για ναρκωτικά, της εμπορίας όπλων και της οπλοκατοχής, για τα οποία εκδόθηκε στις ΗΠΑ λίγο μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του στην εξουσία το 2022.

Ο Ερνάντες  κρίθηκε ένοχος για τα εγκλήματα της συνωμοσίας για την εισαγωγή κοκαΐνης στις ΗΠΑ, της χρήσης και μεταφοράς πολυβόλων και καταστροφικών μηχανισμών κατά τη διάρκεια της συνωμοσίας αυτής, καθώς και της κατοχής πυροβόλων όπλων.  

"Πείτε στον κόσμο ότι είμαι αθώος", είπε ο πρώην πρόεδρος στο κοινό στην αίθουσα του δικαστηρίου αφού άκουσε την ετυμηγορία των ενόρκων στις 8 Μαρτίου και πριν αποχωρήσει από την αίθουσα, πιθανώς για να επιστρέψει στη φυλακή.

Η δίκη, με επικεφαλής τον δικαστή Κέβιν Καστλ, άρχισε στις 20 Φεβρουαρίου με την επιλογή των ενόρκων και περιελάμβανε την κατάθεση 15 μαρτύρων, τόσο της κατηγορούσας όσο και της υπεράσπισης, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κατηγορουμένου.

Από την αρχή, η υπεράσπιση του Hernández επιτέθηκε στην αξιοπιστία των μαρτύρων της κατηγορούσας αρχής, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν κρατούμενοι που κατέθεσαν με αντάλλαγμα δικαστικά οφέλη, όπως οι έμποροι ναρκωτικών Alex Ardón, Fabio Lobo και Lionel Riviera Madariaga, ή ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Mario Guillermo Mejías, ο οποίος ομολόγησε ότι διέταξε τη δολοφονία του εισαγγελέα Orlan Chávez.

Στην τελική αγόρευση, η υπεράσπιση του JOH επέμεινε ότι ο κατηγορούμενος πάντα πολεμούσε τους εμπόρους ναρκωτικών και ότι η εισαγγελία της Νέας Υόρκης δεν είχε στοιχεία, πέρα από τις καταθέσεις καταδικασθέντων που ζητούσαν μείωση των ποινών τους.

 Η εισαγγελέας των ΗΠΑ Έλινορ Τάρλοου δήλωσε στην αντίκρουση των ΗΠΑ ότι ο πρώην πρόεδρος πολέμησε τους εχθρούς του, όχι τους εμπόρους ναρκωτικών.

"Για χρόνια εκμεταλλευόταν το πολιτικό σύστημα για τη διακίνηση ναρκωτικών. Χρησιμοποίησε τον στρατό και την αστυνομία και τη δική του εξουσία. Ήρθε η ώρα να βγάλετε την ετυμηγορία σας", κατέληξε ο εκπρόσωπος της πολιτείας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν στο φως δωροδοκίες για πολιτικές εκστρατείες, χάρες όπως προστασία και διευκολύνσεις για τη μεταφορά ναρκωτικών, ατιμωρησία, δολοφονίες, σχέσεις με διεθνή καρτέλ, διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και συνδιαλλαγή κρατικών θεσμών.

Οι μαρτυρίες έδειξαν ότι ο Ερνάντες είχε άμεσες σχέσεις με ομάδες διακίνησης ναρκωτικών, καταχρώμενος την εξουσία και τη θέση του, αρχικά από το Κογκρέσο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια από την Προεδρία.