Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Νικολάς Μαδούρο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση "δεν υπάρχει για εμάς"

Πηγή: Sputnik Mundo (sputniknews.lat)

Ερωτηθείς σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητά αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, Νικολάς Μαδούρο, υποστήριξε ότι το μπλοκ "δεν υπάρχει" για την κυβέρνησή του.

"Δεν υπάρχει για εμάς" ήταν η απάντηση του προέδρου της Βενεζουέλας σε δημοσιογράφο του καναλιού TeleSUR που τον ρώτησε σχετικά με τη σύσταση του Κοινοβουλίου για την επιβολή νέων κυρώσεων στην αμερικανική χώρα.

 


Προηγουμένως, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα με 497 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 27 αποχές, με το οποίο καλούσε την ΕΕ να σκληρύνει τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα κατά της Βενεζουέλας, την οποία κατηγορεί για υποτιθέμενα κατασταλτικά μέτρα.

 "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την επιστροφή της Βενεζουέλας στη δημοκρατία, ιδίως ενόψει των επικείμενων εκλογών, στις οποίες η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο πρέπει να μπορέσει να συμμετάσχει", αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής Χόρχε Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι το ψήφισμα της ΕΕ "είναι καθαρές ανοησίες" και πρόσθεσε ότι ο μόνος όρος που θέτει η Βενεζουέλα για να στείλει η ΕΕ παρατηρητές στην εκλογική διαδικασία της χώρας φέτος είναι να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) παρέτεινε τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας για μισό χρόνο -και όχι για ένα χρόνο, όπως είχε αποφασιστεί προηγουμένως- και δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να χαλαρώσει ή να αναστείλει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής υπό ορισμένες προϋποθέσεις.