Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Η λογοκρισία βιβλίων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 65% το 2023

Πηγή:  Sputnik Mundo (sputniknews.lat)

Η λογοκρισία των βιβλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψε νέο ρεκόρ το 2023. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA), περισσότεροι από 4.000 τίτλοι βιβλίων σε σχολικές και δημόσιες βιβλιοθήκες ελέγχθηκαν πέρυσι.

Συνολικά, η ALA  καταγράφει 4.240 βιβλία που αποτέλεσαν αντικείμενο λογοκρισίας στις ΗΠΑ το 2023. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση 65% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπου λογοκρίθηκαν 2.571 τίτλοι.

Ωστόσο, ο αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, επειδή πολλές αμφισβητήσεις (αιτήματα  λογοκρισίας) βιβλίων δεν αναφέρονται στην ALA. 

"Επειδή πολλές αμφισβητήσεις (αιτήματα λογοκρισίας) δεν αναφέρονται στην ALA ούτε καλύπτονται από τον Τύπο, τα στοιχεία του 2023 που συγκέντρωσε η ALA αντιπροσωπεύουν μόνο ένα στιγμιότυπο της λογοκρισίας βιβλίων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους", ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

"Μια αμφισβήτηση ενός βιβλίου μπορεί να επιλυθεί υπέρ της διατήρησής του στη συλλογή ή μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό ή αφαίρεση ενός βιβλίου από τη βιβλιοθήκη", συνέχισε.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι ομάδες που διεξάγουν εκστρατείες λογοκρισίας συχνά στοχοποιούν δεκάδες ή εκατοντάδες τίτλους κάθε φορά. Επιπλέον, το 47% των βιβλίων σχετίζεται με έγχρωμους ανθρώπους ή την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

"Οι αναφορές των βιβλιοθηκονόμων και των εκπαιδευτικών στο πεδίο καθιστούν σαφές ότι οι οργανωμένες εκστρατείες απαγόρευσης βιβλίων δεν έχουν τελειώσει και ότι πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί για να διατηρήσουμε το δικαίωμά μας να επιλέγουμε τι διαβάζουμε", δήλωσε η Deborah Caldwell-Stone, διευθύντρια του Γραφείου για την Πνευματική Ελευθερία της ALA.

Περισσότεροι από 100 τίτλοι βιβλίων δέχθηκαν επίθεση σε 17 πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Κολοράντο, το Κονέκτικατ, η Φλόριντα, το Άινταχο, το Ιλινόις, η Αϊόβα, η Αϊόβα, το Κεντάκι, το Μέριλαντ, το Μιζούρι, η Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσυλβάνια, το Τενεσί, το Τέξας, η Γιούτα, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν.