Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στρατηγική προτεραιότητα για όλους ~ Granma Editorial

Πηγή: Granma - Órgano oficial del PCC

Η ηγεσία της Επανάστασης επανέλαβε το κάλεσμα "να κλείσουν οι γραμμές" και για αποφασιστική δράση  με πυγμή, χωρίς ταλαντεύσεις ή μαλθακότητα, και σύμφωνα με το νόμο, όπως ενεργούσε πάντα  (η επανάσταση) εναντίον αυτών των εγκληματικών εκδηλώσεων.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της διαφθοράς, του εγκλήματος, της παρανομίας και της κοινωνικής απειθαρχίας αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την ηγεσία του κόμματος, του κράτους, της κυβέρνησης και των μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων, ταυτόχρονα, οι εκδηλώσεις τους αποτελούν πρόκληση για όλους μας και πρέπει να καταπολεμηθούν στα πιο διαφορετικά χαρακώματα. 

Τα  πολλαπλά πρόσωπά  και τα χωρίς σύνορα πλοκάμια του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, με άπειρους διαύλους διείσδυσης και πολλαπλασιασμού, απειλούν τον κόσμο και έχουν αντίκτυπο σε όλες τις χώρες. Παρομοίως, η παγκόσμια οικονομική κρίση, που στην περίπτωση της Κούβας επιδεινώνεται από έναν αχαλίνωτο και αδίστακτο αποκλεισμό, ενθαρρύνει την εγκληματική και βίαιη συμπεριφορά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι εξτρεμιστικοί τομείς της αντεπανάστασης υποκινούν και χειραγωγούν αυτές τις πράξεις και η μιντιακή τους επίθεση προπαγανδίζει ένα σενάριο ανασφάλειας, το οποίο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για τους αποσταθεροποιητικούς τους σκοπούς.

Την 1η Ιανουαρίου του περασμένου έτους, ο Αρχηγός του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρουζ, ηγέτης της Επανάστασης, δήλωσε στο Σαντιάγο ντε Κούβα: "Η ενότητα που σχηματίζουν το Κόμμα, η Κυβέρνηση, οι μαζικές οργανώσεις και όλος ο λαός μας, και ως μέρος αυτής οι μαχητές των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι η ασπίδα πάνω στην οποία θα καταρρεύσουν για άλλη μια φορά όλα τα ανατρεπτικά σχέδια του εχθρού, από τη συστηματική χρήση του ψεύδους μέχρι την τρομοκρατία".

Ακριβώς με ενότητα, συνοχή και επαναστατική αποφασιστικότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να νικήσουμε τη διαφθορά, το έγκλημα, την παρανομία και την κοινωνική απειθαρχία, που απειλούν την κοινωνική ευημερία και τις ιερές κατακτήσεις του κουβανικού λαού: την ασφάλεια, την τάξη και την ηρεμία των πολιτών.

Η διαρκής δράση του Υπουργείου Εσωτερικών και των δικαστικών οργάνων, σε στενή συνεργασία με τους πολίτες, επέτρεψε τα τελευταία χρόνια την ανακάλυψη, την πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλαπλών και περίπλοκων μορφών εγκληματικότητας και εγκληματικών τάσεων. Αυτό κατέστη εφικτό με μεγαλύτερη αυστηρότητα στη νομική, ποινική και σωφρονιστική μεταχείριση, ιδίως στις περιπτώσεις όσων κατηγορούνται, βαρύνονται ή τιμωρούνται για εγκλήματα υψηλής κοινωνικής βλάβης.

Προτεραιότητα δίνεται στην αποκάλυψη και εξουδετέρωση του εγκλήματος και των πράξεών του, κυρίως των βίαιων- ενισχύεται ο εντοπισμός και η σύλληψη των ατόμων που κυκλοφορούν- η ταυτοποίηση των ατόμων και ο έλεγχος των οχημάτων στα σημεία ελέγχου της Εθνικής Επαναστατικής Αστυνομίας. Μέσω επιχειρησιακών και αστυνομικών δράσεων διασφαλίζονται διάφορες διαδικασίες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής τροφίμων.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση σε μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση της ασφάλειας και της προστασίας των εμπορικών και κοινωνικών κέντρων, των αποθηκών, των σχολείων, των νηπιαγωγείων και άλλων που αποθηκεύουν προϊόντα που προορίζονται για τον πληθυσμό. Ενισχύεται επίσης η συνεργασία προς το συμφέρον του μετασχηματισμού των αρνητικών αιτιών και συνθηκών στις περισσότερο πληγείσες κοινότητες και περιοχές.

Παρά τις τεράστιες αυτές προσπάθειες, η κατάσταση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς, της παρανομίας και της κοινωνικής απειθαρχίας παραμένει σύνθετη και χαρακτηρίζεται από το δυσμενές κοινωνικοοικονομικό σκηνικό. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων  νέων, που βλέπει το έγκλημα και την παρανομία ως έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να βγάλει κέρδος.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης τακτικής περιόδου των συνόδων της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, στο Χ Νομοθετικό της Συμβούλιο, όταν ο λαός ενημερώθηκε για τις προβλέψεις της Κυβέρνησης για τη διόρθωση των στρεβλώσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2024, επικυρώθηκε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, της παρανομίας και της κοινωνικής απειθαρχίας δεν είναι μόνο πρόβλημα του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε μόνο της Αστυνομίας. Είναι πρόβλημα όλων, της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συστημάτων, γιατί πολλά από τα κλεμμένα προϊόντα προέρχονται από ένα εργοστάσιο, μια αποθήκη, μια εταιρεία και είναι τα ίδια που στη συνέχεια μεταπωλούνται στον πληθυσμό από ασυνείδητους.

Δεδομένης της κλιμάκωσης αυτών των προκλήσεων, είναι απαραίτητο να εδραιωθούν τα συστήματα εργασίας των κρατικών και κυβερνητικών φορέων για την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτών των επιβλαβών εκδηλώσεων. Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η συνοχή και η συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών αρχών και των πολιτικών και μαζικών οργανώσεων μέσω ολοκληρωμένων δράσεων σε κοινοτικό επίπεδο και να συμβάλει στην εξάλειψη των αιτιών και των συνθηκών που ενθαρρύνουν την αναπαραγωγή αντικοινωνικών και παράνομων συμπεριφορών.

Ανεξάρτητα από τη σταθερή απόφαση για την επιβολή του Νόμου, είτε με πειθώ είτε, τελικά, με την εφαρμογή των καθιερωμένων μέτρων καταναγκασμού, η συνειδητή συμμετοχή όλων σε αυτόν τον αγώνα είναι αναπόφευκτη. Αυτό δήλωσε ο Αρχηγός του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρους κατά την ομιλία του στην πρώτη τακτική συνεδρίαση της 8ης Νομοθετικής Συνέλευσης της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, στις 7 Ιουλίου 2013: "Είναι πλέον καιρός οι εργατικές και αγροτικές συλλογικότητες, οι φοιτητές, η νεολαία, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι διανοούμενοι και οι καλλιτέχνες μας, οι δημοσιογράφοι, οι θρησκευτικές οντότητες, οι αρχές, οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι σε κάθε επίπεδο, εν ολίγοις, όλοι οι άξιοι Κουβανοί, οι οποίοι αναμφίβολα αποτελούν την πλειοψηφία, να κάνουν δικό τους το καθήκον να συμμορφωθούν και να επιβάλουν όσα έχουν θεσπιστεί, τόσο στους κανόνες μεταξύ των πολιτών όσο και στους νόμους, τις διατάξεις και τους κανονισμούς".

Η ηγεσία της Επανάστασης επανέλαβε το κάλεσμα "να κλείσουν οι γραμμές" και για αποφασιστική δράση με πυγμή, χωρίς ταλαντεύσεις ή μαλθακότητα, και σύμφωνα με το νόμο, όπως ενεργούσε πάντα (η επανάσταση) εναντίον αυτών των εγκληματικών εκδηλώσεων.

Ο Comandante en Jefe μας, Φιντέλ Κάστρο Ρους μας είχε προειδοποιήσει, ήδη από τις 6 Ιουνίου 1971, στην τελετή για τη 10η επέτειο του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι "η μάχη κατά των αντικοινωνικών και εγκληματικών δραστηριοτήτων πρέπει να είναι και μάχη ολόκληρου του λαού". Και έξι χρόνια αργότερα, το επικύρωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, όταν είπε: "Έχουμε ένα τεράστιο πεδίο: να πολεμήσουμε χωρίς ανάπαυλα ενάντια σε κάθε αμέλεια, ενάντια σε κάθε γραφειοκρατικό πνεύμα, ενάντια σε κάθε νωθρότητα, χωρίς ανάπαυλα, με τον ίδιο τρόπο που αγωνιζόμαστε και πολεμάμε ενάντια στην παραβατικότητα".
 
  

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De