Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Κατά 13 μονάδες σε δύο μήνες αυξήθηκε η φτώχεια στην Αργεντινή υπό τον Μιλέι

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Σχεδόν 27 εκατομμύρια άνθρωπο κάτω από το όριο της φτώχειας σε ολόκληρη τη χώραι, εκ των οποίων τα 7 εκατομμύρια σε ακραία φτώχεια.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Κοινωνικού Παρατηρητηρίου του Καθολικού Πανεπιστημίου της Αργεντινής (UCA) , περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φτωχοί στο έθνος της Νότιας Αμερικής και οι αιτίες αυτής της αύξησης εντοπίζονται στην υποτίμηση και την πληθωριστική πίεση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του Χαβιέρ Μίλεϊ μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το επίπεδο φτώχειας από 44,7% το τρίτο τρίμηνο του 2023 έφτασε  το 57,4%, , σύμφωνα με την ίδια μελέτη του πανεπιστημίου της Αργεντινής.

Η υποτίμηση του νομίσματος και η ανεξέλεγκτη άνοδος των τιμών των βασικών αγαθών είχαν αντίκτυπο στην απότομη πτώση της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων τομέων, η οποία διόγκωσε γρήγορα τα ποσοστά φτώχειας στην Αργεντινή.
 

 

Τους δύο πρώτους μήνες της κυβέρνησης του Χαβιέρ Μιλέι η αγοραστική δύναμη μειώθηκε τόσο πολύ που εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν στη φτώχεια.

Το Κοινωνικό Παρατηρητήριο της UCA προβλέπει ότι ο πληθυσμός που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αυξήθηκε από 9,6% το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε 14,2% τον Δεκέμβριο του 2023 και 15% τον Ιανουάριο του 2024.

Και το επίπεδο φτώχειας αυξήθηκε από 44,7% το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε 49,5% τον Δεκέμβριο και 57,4% τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση "Εκτίμηση των επιπτώσεων του πληθωρισμού μετά την υποτίμηση. Σενάριο έως τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024". Το 57,4% είναι το υψηλότερο επίπεδο στη σειρά από το 2004, όταν ήταν 54%.

Προβλέποντας για το σύνολο της χώρας, θα υπάρχουν σχεδόν 27 εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι, εκ των οποίων 7 εκατομμύρια θα είναι άποροι.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επικαιροποίηση του κατώτατου μισθού ή των επιδομάτων ανεργίας, έχουν υπάρξει αυξήσεις μισθών σε πολύ λίγα συνδικάτα και η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιδεινωθεί, με μείωση των επιπέδων απασχόλησης.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν αυξήσεις στα ναύλα των επιβατικών μεταφορών και οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν και πάλι.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία του INDEC, που αντιστοιχούν στο πρώτο εξάμηνο του 2023, έδειξαν ποσοστό φτώχειας 40,1%. Η κατάσταση με βάση τα στοιχεία του  Δεκεμβρίου δεν θα ανακοινωθεί πριν από τις 27 Μαρτίου.

  

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De