Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Οι προβλεπόμενες ειδήσεις της ομάδας που ξεκινά από το Prensa Latina

Πηγή:   Prensa Latina (prensa-latina.cu)

To κουβανικό ειδησεογραφικό πρακτορέιο Prensa Latina ανακοινώνει παρακάτω τις κύριες προβλέψεις ειδήσεων για την εβδομάδα  18-24 Φεβρουαρίου 2024

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κούβα: Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κούβα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Μπρούνο Ροντρίγκεζ. (19 Φεβρουαρίου)

Ηνωμένα Έθνη: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει για να συζητήσει την κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς συνεχίζονται οι εκκλήσεις προς το σώμα να υιοθετήσει ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στο οποίο είχαν ασκήσει προηγουμένως βέτο οι Ηνωμένες Πολιτείες. (22 Φεβρουαρίου).

Νικαράγουα : Η Νικαράγουα θα φιλοξενήσει την 23η Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Μπολιβαριανής Συμμαχίας των Λαών της Αμερικής μας- Συνθήκη Εμπορίου των Λαών (ALBA-TCP), μια ευκαιρία για να αποτίσει επίσης,  φόρο τιμής στον στρατηγό Augusto César Sandino για την 90ή επέτειο της δολοφονίας του. (21 Φεβρουαρίου)

Κούβα: Με τιμώμενη χώρα τη Βραζιλία, η 32η έκδοση της Έκθεσης Βιβλίου της Αβάνας θα γεμίσει τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της κουβανικής πρωτεύουσας με πωλήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, καθώς και με θεωρητικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη λογοτεχνία. (Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας)
 
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΗΠΑ: Η θητεία της εισαγγελέως του Φούλτον Φάνι Γουίλις στην υπόθεση εκλογικής παρέμβασης κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Τζόρτζια κρέμεται από μια κλωστή, μετά την απόφαση δικαστή που την απέκλεισε λόγω φερόμενης σύγκρουσης συμφερόντων επειδή διατηρούσε ερωτική σχέση με μέλος του προσωπικού του (κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

Ηνωμένες Πολιτείες: Οι πρόεδροι της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, και του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, θα μιλήσουν στο σημαντικό συνέδριο πολιτικής δράσης των Συντηρητικών (CPAC), στο οποίο συμμετέχουν ακτιβιστές και εκλεγμένοι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. (21-24 Φεβρουαρίου)

Ηνωμένες Πολιτείες: Ομάδες ακτιβιστών και κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι επικριτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιήσουν στην Ουάσινγκτον αυτό που οι διοργανωτές αποκαλούν "σύνοδο κορυφής κατά της CPAC", μια παράλληλη εκδήλωση του Συντηρητικού Συνεδρίου Πολιτικής Δράσης. (23-25 Φεβρουαρίου)

Ηνωμένα Έθνη: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ηγηθεί μιας κλειστής συνάντησης στη Ντόχα του Κατάρ για να συζητήσει τη διεθνή δέσμευση για το Αφγανιστάν με πιο συνεκτικό, συντονισμένο και δομημένο τρόπο. (18 Φεβρουαρίου)

Ηνωμένα Έθνη: Η Παγκόσμια Ημέρα για την Κοινωνική Δικαιοσύνη έχει ως στόχο να φέρει αυτή την επιδίωση στο επίκεντρο των διεθνών, εθνικών και περιφερειακών πολιτικών ατζέντων με την παραδοχή ότι οι κοινωνίες και οι οικονομίες λειτουργούν πιο συνεκτικά όταν η κοινωνική δικαιοσύνη έχει προτεραιότητα. (20 Φεβρουαρίου)

ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΑΜΕΡΙΚΉ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΒΙΚΉ

Ελ Σαλβαδόρ: Εν μέσω επικρίσεων της αντιπολίτευσης, το Κόμμα των Νέων Ιδεών επιβεβαίωσε την πλειοψηφία του στη Νομοθετική Συνέλευση (κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

Μεξικό: Σημαντική εβδομάδα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία προσπαθεί να ολοκληρώσει τη συζήτηση στις επιτροπές για τις 20 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και τους δύο νόμους που παρουσίασε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, η οποία πιθανότατα δεν θα επιλυθεί σε αυτή την τακτική περίοδο και θα πρέπει να περιμένει τη δεύτερη, η οποία αρχίζει τον Απρίλιο. (Όλη την εβδομάδα)

Κόστα Ρίκα: Το Κοινοβούλιο θα αναλύσει άλλα έξι νομοσχέδια που αποσκοπούν στη μεταρρύθμιση και την αυστηροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα. (20 Φεβρουαρίου)

Δομινικανή Δημοκρατία: Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Δομινικανοί καλούνται στις κάλπες για τις γενικές δημοτικές εκλογές, στις οποίες θα εκλεγούν 3.849 άρχοντες, μεταξύ των οποίων δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και οι αναπληρωτές τους, περιφερειακοί διευθυντές και αναπληρωτές διευθυντές και δημοτικοί σύμβουλοι (18 Φεβρουαρίου).  

Παναμάς: Εν όψει των γενικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, οι οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι συμμετέχουν στο πρώτο ραδιοτηλεοπτικό debate   που θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Παναμά (21 Φεβρουαρίου).

Γουατεμάλα: Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Μπερνάρντο Αρεβάλο θα συνεχίσει την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη ως πρόεδρος, με προγραμματισμένες συναντήσεις υψηλού επιπέδου στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ισπανία (κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

Γουατεμάλα: Περίπου τρία εκατομμύρια μαθητές από διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης του δημόσιου τομέα θα ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά με μια κεντρική τελετή σε ένα αγροτικό σχολείο στο Cerro de Oro, στο διαμέρισμα Sololá. (19 Φεβρουαρίου)

Γουατεμάλα: Η Γουατεμάλα θα γιορτάσει την εθνική ημέρα της μαρίμπας, ενός κρουστού οργάνου που ανακηρύχθηκε εθνικό σύμβολο το 1955 και αργότερα το 1978 ως όργανο της χώρας, σύμφωνα με διάταγμα του Κογκρέσου της Δημοκρατίας. (20 Φεβρουαρίου).

Γουατεμάλα: Η 13μελής εθνική ομάδα γυναικών της Γουατεμάλας θα αντιμετωπίσει το Ελ Σαλβαδόρ στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε έναν αγώνα μπαράζ για μια θέση στο Χρυσό Κύπελλο, το οποίο ξεκινά τη φάση των ομίλων του την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου (17 Φεβρουαρίου).

Αϊτή: Η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αριέλ Χένρι και της Κένυας θα επιτρέψει την αποστολή στρατιωτικής δύναμης από την αφρικανική χώρα για την υποστήριξη της αστυνομίας της Αϊτής στον αγώνα της κατά των εγκληματικών συμμοριών που μαστίζουν αυτό το έθνος της Καραϊβικής (20 Φεβρουαρίου) .

 ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ:

Εκουαδόρ: Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο προχωρά με τις προετοιμασίες για τη λαϊκή διαβούλευση και το συνταγματικό δημοψήφισμα που πρότεινε ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα, με κόστος περίπου 60 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

Ουρουγουάη: Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει έκθεση σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις μακροοικονομικές προοπτικές για το 2024, από την υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Azucena Arbeleche (21 Φεβρουαρίου).

Αργεντινή: Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν δράσεις διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μέτρων, όπως η άρνηση αύξησης των μισθών και η κατάργηση των εκπαιδευτικών και επαρχιακών κονδυλίων. (Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας)

Βενεζουέλα: Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, όπου σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και άλλες αρχές (20 Φεβρουαρίου).

Βενεζουέλα: Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία διαλόγου που συγκαλείται από την Εθνοσυνέλευση (κοινοβούλιο) θα υπογράψουν το βασικό έγγραφο με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών του 2024, το οποίο θα υποβληθεί στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο για να καθορίσει την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών. (Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας)

Βραζιλία: Επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο (21-22 Φεβρουαρίου).

Βραζιλία: Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονυ Μπλίνκεν   με τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (21 Φεβρουαρίου).

Βραζιλία: Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο αναλαμβάνει καθήκοντα μέλους του Ομοσπονδιακού Ανωτάτου Δικαστηρίου. (22 Φεβρουαρίου)

Βραζιλία: Η πτέρυγα του Φιλελεύθερου Κόμματος βλέπει πιθανότητα φυλάκισης του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος εμπλέκεται στο σχέδιο πραξικοπήματος της 8ης Ιανουαρίου 2023. (Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας)

Χιλή: Συνεχίζεται η παροχή βοήθειας στις οικογένειες που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές στη Χιλή, οι οποίες άφησαν πίσω τους περισσότερους από 130 νεκρούς και χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα (Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

Βολιβία: Η Πολυεθνική Νομοθετική Συνέλευση θα προχωρήσει στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων δικαστών για το Ανώτατο Δικαστήριο, το Πολυεθνικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το Αγροπεριβαλλοντικό Δικαστήριο και το Συμβούλιο της Δικαιοσύνης ενόψει των δικαστικών εκλογών (Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

Βολιβία: Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής θα συνεχίσει να προετοιμάζει τους εθελοντές και να συντονίζεται με τις δικαιοδοτικές αρχές και τα πανεπιστήμια για την Εθνική Απογραφή Πληθυσμού και Στέγασης, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου. (Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

ΕΥΡΩΠΗ:
 
Ρωσία: Η Κατάσταση στη γραμμή του μετώπου Ρωσίας~Ουκρανίας  εμφανίζει σημαντική πρόοδο των ρωσικών μονάδων στην πόλη Αβντίεβκα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πλήρη ανατροπή στη σύγκρουση (Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

Ρωσία: Πραγματοποιούνται οι πρώτοι "Αγώνες του Μέλλοντος" στη ρωσική πόλη Καζάν με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών από όλες τις περιοχές του κόσμου (Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

Γαλλία: Ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής και της Βραζιλίας, όπου θα ασχοληθεί με θέματα όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur και θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 20.(Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

Ισπανία/Γουατεμάλα: Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρεβάλο, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, όπου ελπίζει να προωθήσει συμφωνίες συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αναγνώριση της εκλογής του από την Ευρώπη (21-23 Φεβρουαρίου).

Ισπανία/Αμνηστία: Ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση νόμος περί αμνηστίας, ο οποίος θα ωφελήσει πολυάριθμους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εισέρχεται στην κρίσιμη εβδομάδα του, όπου θα πρέπει να παρουσιαστεί στη Νομική Επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη μετέπειτα επεξεργασία του,  αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα στην τρέχουσα νομοθετική περίοδο του προέδρου Πέδρο Σάντσεθ. (21 Φεβρουαρίου)

Ιταλία: Η Ιταλία θα αναλάβει την τακτική διοίκηση της επιχείρησης Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, με δηλωμένο στόχο την αντιμετώπιση των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι σε εμπορικά πλοία (19 Φεβρουαρίου).

Ευρώπη: Οι αγρότες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τις διαμαρτυρίες και το κλείσιμο δρόμων για να διεκδικήσουν τη συνέχιση των επιδοτήσεων για καύσιμα και παραγωγή εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει κράτη όπως η Γερμανία (κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).


ΑΦΡΙΚΉ ΚΑΙ ΜΈΣΗ ΑΝΑΤΟΛΉ:

Παλαιστίνη: Η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση κατά της υπερπλήρους πόλης Ράφα προκαλεί φόβο στον κόσμο και κύμα επικρίσεων κατά της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ συνεχίζονται οι επαφές για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ (Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

Λίβανος: Η λιβανέζικη αντίσταση (Χεζμπολάχ) συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ως απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τα εγκλήματα στο νότιο τμήμα της χώρας και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και τους παλαιστίνιους μαχητές (ΕΒΔΟΜΑΔΑ).

Λίβανος: Οι διεθνείς προσπάθειες και οι διπλωματικές κινήσεις είναι ενεργές για να επέλθει ηρεμία στο νότιο μέτωπο, υπό το φως της επίμονης ισραηλινής επιθετικότητας και της απάντησης της λιβανέζικης Αντίστασης (Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

Νότια Αφρική: Ο υπουργός Οικονομικών Ένοκχ Γκοντονγουάνα   παρουσιάζει στην Εθνοσυνέλευση (Κοινοβούλιο) τα κονδύλια του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2024. (21 Φεβρουαρίου)

Αγκόλα: Η χώρα φιλοξενεί τις Συντακτικές Συνελεύσεις της Μικτής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Κρατών Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 350 αντιπρόσωποι και περιλαμβάνουν φόρουμ γυναικών και νεολαίας. (19-21 Φεβρουαρίου).

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Οι εντάσεις παραμένουν υψηλές στα ανατολικά της χώρας, όπου συνεχίζονται οι μάχες γύρω από την πόλη Σάκε μεταξύ ανταρτών και των Ενόπλων Δυνάμεων, τοπικών πολιτοφυλακών και αποστολών του ΟΗΕ και της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).

Αιθιοπία: Η προώθηση του μετασχηματισμού της Αφρικής μέσω της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός επιχειρηματικού φόρουμ με ομιλητές από την Αφρικανική Ένωση και την Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αφρική (19 Φεβρουαρίου).

ΑΣΙΑ

ΚΙΝΑ: Θα συνεχιστούν κανονικά οι επιχειρηματικές, εμπορικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά οι εορτασμοί για τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά και το Φεστιβάλ των Φαναριών συνεχίζονται μέχρι τη 15η ημέρα του πρώτου σεληνιακού μήνα (κατά τη διάρκεια της εβδομάδας).


  

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De