Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Η Ρωσία και η Κούβα θα ενισχύσουν τους στρατηγικούς δεσμούς με την επίσκεψη Λαβρόφ

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Αβάνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κουβανός ομόλογός του Μπρούνο Ροντρίγκες Παρρίγια. επιβεβαιώθηκε ότι η Κούβα και η Ρωσία επιδιώκουν να ενισχύσουν τις στρατηγικές τους σχέσεις.  

Ο Λαβρόφ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Χοσέ Μαρτί πριν από τη συνάντησή του με τον ΡοντρίγκεW Παρίγια, με τον οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των πολιτικών δεσμών, την περιφερειακή και διεθνή κατάσταση, καθώς και την οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Οι δύο χώρες έχουν μακροχρόνιες σχέσεις, οι οποίες βασίζονται σε παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών των δύο κρατών.

Η Ρωσία υποστηρίζει παραδοσιακά το ψήφισμα που υπέβαλε η Κούβα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με την ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερες από έξι δεκαετίες.

Ο Λαβρόφ έχει απορρίψει τον βορειοαμερικανικό αποκλεισμό σχεδόν σε κάθε σύνοδο υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από το 2014 έως το 2023, και έχει επαναλάβει δημόσια αυτή τη θέση και σε άλλα πλαίσια.

Επιπλέον, η Κρατική Δούμα (η κάτω βουλή της Ρωσίας) ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα καταδίκης του βορειοαμερικανικού αποκλεισμού από το 2014, ενώ το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Γερουσία)  κάνει το ίδιο από το 2016.

Η Κούβα αναγνωρίζει τη σημασία της συνεργασίας και των επενδύσεων από τη Ρωσία, η οποία συμμετέχει σε διάφορους τομείς του αναπτυξιακού προγράμματος του νησιού μέχρι το 2030, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

 Η κυβέρνηση αυτής της χώρας της Καραϊβικής επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να διατηρήσει την ανάπτυξη των δεσμών σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και να υλοποιήσει τα έγγραφα που έχουν εγκριθεί από τα δύο κράτη.

Η Κούβα είναι επίσης ευγνώμων για τη βοήθεια που παρείχε η Ρωσία κατά τη διάρκεια των δύσκολων στιγμών της πανδημίας Coovid-19, ιδίως όσον αφορά την παραγωγή οξυγόνου και την αποστολή τροφίμων και άλλων ιατρικών προμηθειών.

Πριν από ένα χρόνο, η Ρωσία δώρισε 25.000 τόνους αλεύρι σίτου στην Κούβα και, μέσω διεθνών οργανισμών, παρείχε οικονομική υποστήριξη για το έργο του κουβανο-ρωσικού περιφερειακού κέντρου διάσωσης και προετοιμασίας των πυροσβεστών.

Ο Λαβρόφ έχει επισκεφθεί την Κούβα αρκετές φορές και αυτή τη φορά το κάνει καθώς η Κούβα, ως κράτος παρατηρητής, ενισχύει τις σχέσεις της με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

 

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De