Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

25 χρόνια μετά τη χειρότερη σφαγή αγροτών στη Βραζιλία

 Πηγή: Página|12 (pagina12.com.ar) / Eric Nepomuceno 

 Το 1996, η 17η Απριλίου ήταν Τετάρτη. Και το βράδυ εκείνης της ημέρας, μια πορεία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από δύο χιλιάδες άνθρωποι - νέοι, γυναίκες, άνδρες, παιδιά και ηλικιωμένοι - έγινε στόχος για τα τουφέκια και τα πιστόλια της στρατιωτικής αστυνομίας της πολιτείας Παρά, στην περιοχή του Αμαζονίου.

Δεκαεννέα πέθαναν επί τόπου. Δύο, λίγες μέρες μετά σε νοσοκομεία. Και δεκάδες τραυματίστηκαν, πολλοί από αυτούς υπέστησαν μόνιμες παραμορφώσεις. Η σφαγή στο Eldorado do Carajás ήταν η χειρότερη σφαγή αγροτών στη σύγχρονη ιστορία της Βραζιλίας και η χειρότερη καταστροφή που υπέστη το MST, το Κίνημα των Χωρίς Γη .

Η πορεία είχε ξεκινήσει μέρες πριν, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Pará, για να διεκδικήσει μη παραγωγική γη στο αγρόκτημα Macaxeira, το οποίο, παρεμπιπτόντως, είχε καταληφθεί παράνομα από μια οικογένεια μεγαλογαιοκτημόνων.

 Η ιδέα ήταν να προχωρήσουν προς τη Marabá, την πιο σημαντική πόλη της περιοχής, και στη συνέχεια μια μικρότερη ομάδα θα πήγαινε στο Belém, την πρωτεύουσα της πολιτείας, για να ασκήσει πίεση στον κυβερνήτη.

Όταν έφτασαν στο Ελντοράντο, ζήτησαν τρόφιμα. Αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε, αποφάσισαν να διακόψουν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει διάφορους δήμους.

Αν και προκάλεσαν μεγάλο τοπικό θόρυβο, η αλήθεια είναι ότι η πορεία των ακτημόνων αγνοήθηκε από την υπόλοιπη χώρα. Μετά τη σφαγή, έγινε γνωστή όχι μόνο στη Βραζιλία, αλλά και σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Η 17η Απριλίου έγινε η Παγκόσμια Ημέρα Αγώνα για τη Γη.
 
 Ο τότε πρόεδρος Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο αποφάσισε να δοθεί πλήρης υποστήριξη στους επιζώντες. Και τα δικαστήρια αποφάσισαν να δράσουν: σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, αποφασίστηκε η απαλλοτρίωση της διεκδικούμενης έκτασης, η οποία έγινε ιδιοκτησία των Landless.

Εκεί ιδρύθηκε η "Villa 17 de Abril". Οι λίγο περισσότεροι από δύο χιλιάδες κάτοικοί της, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι επιζώντες της σφαγής πριν από 25 χρόνια, καλλιεργούν ρύζι, αραβόσιτο και φασόλια, αλλά η σημαντικότερη παραγωγή είναι το γάλα, το οποίο προμηθεύει τις γειτονικές πόλεις.

Αναρωτιέται ακόμη τι ώθησε τον τότε κυβερνήτη Almir Gabriel, ο οποίος πέθανε το 2013, να διατάξει τον γραμματέα ασφαλείας του να απελευθερώσει τον δρόμο "με κάθε μέσο". Και καταγγέλλει τη δράση της στρατιωτικής αστυνομίας, η οποία ήρθε για να σκοτώσει: μια διμοιρία τοποθετήθηκε στο τέλος της διαδήλωσης, μια άλλη στην κεφαλή, και άρχισαν οι πυροβολισμοί.
 
Ο Gabriel πιθανότατα πιέστηκε από τους γαιοκτήμονες. Το ερώτημα είναι γιατί ενέδωσε.

Όσον αφορά τη στρατιωτική αστυνομία, ενήργησε όπως συνεχίζει να ενεργεί σε όλη τη χώρα όταν υπάρχουν κινήσεις για την ανάκτηση αχρησιμοποίητων ή παράνομα κατεχόμενων εκτάσεων, όχι μόνο από μεγάλους γαιοκτήμονες, αλλά τα τελευταία δέκα ή δώδεκα χρόνια και από μεγάλες γεωργικές εταιρείες: τις ημέρες που δεν εργάζονται, παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας στους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες. Αποτελούν μόνιμη απειλή για τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Μετά από 25 χρόνια, τι έχει αλλάξει στο αγροτικό ζήτημα της Βραζιλίας;

Πολύ λίγα. Η δικαιοσύνη, όπως πάντα, συνέχισε να ενεργεί πολύ αργά όταν επρόκειτο να νομιμοποιήσει τους "οικισμούς" των ακτημόνων.
 
Η  Βραζιλία εξακολουθεί να είναι μια χώρα με ολυμπιακών διαστάσεων κοινωνικές αδικίες: το 1% των αγροτικών γαιοκτημόνων κατέχει το 60% της γης.

Οι μεγάλοι γαιοκτήμονες έχουν χάσει δύναμη δίνοντας χώρο τους σε μεγάλες εταιρείες, κυρίως στον τομέα των ορυχείων, οι οποίες καταστρέφουν μεγάλες εκτάσεις, πολλές από τις οποίες φιλοξενούν ακτήμονες που περιμένουν μια δικαστική απόφαση που δεν έρχεται ποτέ για να εγκατασταθούν και να αρχίσουν να φυτεύουν.

Οι συνήθεις δικαιούχοι επωφελούνται όλο και περισσότερο, ενώ οι συνήθεις εγκαταλελειμμένοι παραμένουν στο περιθώριο και σε απόσταση.

Το MST, από την πλευρά του, βγήκε από την τραγωδία και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βιολογικών τροφίμων στη χώρα. Είναι, για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος παραγωγός βιολογικού ρυζιού στη Λατινική Αμερική. Υπάρχουν 400.000 οικογένειες που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε ανακτηθείσες εκτάσεις και υπάρχουν άλλες 140 που περιμένουν τα δικαστήρια να τις θυμηθούν.
 
 Η ανάληψη της προεδρίας από τον Μισέλ Τέμερ το 2016, μετά το θεσμικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για το αγροτικό ζήτημα.

Και η θητεία του ακροδεξιού Jair Bolsonaro το 2019 ήταν η κηδεία για κάθε αναλαμπή αγροτικής μεταρρύθμισης.

Ο Bolsonaro , παρεμπιπτόντως, αντιμετώπιζε πάντα το MST ως "τρομοκρατική οργάνωση". Δεν προχώρησε περισσότερο εναντίον του κινήματος, μόνο και μόνο επειδή είναι πολύ προσηλωμένος στο να καταστήσει την κυβέρνησή του ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο καταστροφής του περιβάλλοντος και εύνοιας των εταιρειών εξόρυξης.
  

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De