Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε "εχθρικές χώρες" επηρεάζουν τα οικονομικά των Βορειοαμερικανών πολιτών

Πηγή: Cubadebate

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Bloomberg αποκαλύπτει τις συνέπειες της αυξανόμενης χρήσης οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον για την τιμωρία των παγκόσμιων εχθρών της στα οικονομικά χιλιάδων Bορειοαμερικανών πολιτών.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι αμερικανικές τράπεζες είναι όλο και πιο απρόθυμες να συναλλάσσονται με πελάτες που συνδέονται με χώρες που επηρεάζονται από τους περιορισμούς υπό τον φόβο τεράστιων προστίμων από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι τράπεζες λένε ότι "δεν κάνουν διακρίσεις" και υποστηρίζουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές στέλνουν αντικρουόενα μηνύματα σχετικά με τους πολύπλοκους και συχνά μεταβαλλόμενους περιορισμούς.

Σύμφωνα με τον Shahbaz Salehi, Bορειοαμερικανό πολίτη ιρανικής καταγωγής, τον οποίο συμβουλεύτηκε αυτό το μέσο ενημέρωσης, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον κατά του Ιράν, δεν μπόρεσε να μεταφέρει τα χρήματα που κληρονόμησε μετά το θάνατο του πατέρα του στις ΗΠΑ, παρόλο που έχει εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
"Πολλοί Ιρανοί που ζουν τώρα στις ΗΠΑ βρίσκονται στην ίδια κατάσταση", δήλωσε ο Salehi. "Θέλουν να φέρουν χρήματα, αλλά δεν είναι σίγουροι πώς να το κάνουν, επειδή φοβούνται ότι αν το κάνουν, θα μπλοκαριστούν", πρόσθεσε.

Τέτοια είναι η περίπτωση του Farshad Abdollah-Nia, ενός Ιρανού μεταδιδακτορικού ερευνητή που ζει στο Σαν Ντιέγκο με καθεστώς μόνιμου κατοίκου, ο οποίος μήνυσε την Bank of America για τη διακοπή της πιστωτικής του κάρτας, ισχυριζόμενος ότι κάνει διακρίσεις εις βάρος των Ιρανών κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί πολιτικών δικαιωμάτων. Στην αγωγή του υποστηρίζει ότι ο δανειστής περιόρισε ή έκλεισε τους λογαριασμούς έως και 15.000 Ιρανοαμερικανών.

Ο κατάλογος των χωρών στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κούβα, το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα, κράτη που αντιμετωπίζουν τους πιο αυστηρούς περιορισμούς, ενώ μια oμάδα  άλλων χωρών υπόκεινται σε λιγότερο εκτενείς τιμωρητικούς κανόνες.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει χιλιάδες άτομα και επιχειρήσεις από περισσότερες από δώδεκα χώρες από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, επικαλούμενο υποτιθέμενες διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εχθρικά καθεστώτα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η υπερβολική χρήση των κυρώσεων έχει επηρεάσει αρκετές κοινότητες μεταναστών και φιλανθρωπικές ομάδες, παρόλο που οι αρχές το γνωρίζουν, ανέφερε. "Δεν μπορείτε να κάνετε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων πληθυσμών ως πολύ επικίνδυνων, εάν αυτό δεν βασίζεται σε καμία από τις κανονιστικές μας απαιτήσεις", δήλωσε ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός του υπουργείου Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον Salehi, τα προγράμματα συμμόρφωσης των τραπεζών μπορούν να "δημιουργήσουν συνθήκες όπου ορισμένες κοινότητες ή ορισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες αποκλείονται από το επίσημο χρηματοπιστωτικό σύστημα", οδηγώντας ορισμένους στην παράκαμψη του νόμου.

"Πολλές φορές, οι κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε ξένες οντότητες και άτομα δεν πλήττουν τα άτομα αυτά", δήλωσε ο Salehi. "Αλλά όλους τους άλλους", πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από το RT) 

  

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De