Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Η Βραζιλία απέσυρε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ

Πηγή: Resumen Latinoamericano
Eleonora Gosman

Αφού το Ισραήλ κήρυξε τον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα "persona non grata", η Μπραζίλια πήρε μια ακόμη πιο ισχυρή απόφαση: κάλεσε τον διπλωμάτη της Φεντερίκο Μάγιερ να επιστρέψει αμέσως στη χώρα.

Η δυναμική της απάντησης και της αντεπάντησης μεταξύ Ισραήλ και Βραζιλίας έφθασε σήμερα στο αποκορύφωμά της. Μετά τη σκηνοθετημένη αντιπαράθεση του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρεσβευτή της Βραζιλίας στο Τελ Αβίβ, Φεντερίκο Μάγιερ, και μετά την απόφαση του Ισραήλ να κηρύξει τον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα "persona non grata", η Μπραζίλια πήρε μια ακόμη πιο ισχυρή απόφαση: κάλεσε τον διπλωμάτη της Μάγιερ για την άμεση επιστροφή του στη χώρα. 

Αυτό δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ότι τίθεται η πρεσβεία  της πρεσβείας της Βραζιλίας στο Ισραήλ υπό τη διεύθυνση του Εμπορικού Επιτετραμένου(charge d'affaires). Πρόκειται για μια ασυνήθιστα σοβαρή κίνηση, πριν από την επίσημη διακοπή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Και φανερώνει τον αναμφισβήτητο θυμό των βραζιλιάνικων αρχών για τα υποτιμητικά σχόλια του Νετανιάχου κατά των δηλώσεων του επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους για τη σύγκρουση στη Γάζα.

Οι διπλωμάτες της Βραζιλίας δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι το επεισόδιο αυτό ήταν μέρος ενός "σόου", καθώς η προειδοποίηση προς έναν πρεσβευτή μιας χώρας με την οποία διατηρούνται σχέσεις θα πρέπει πάντα να γίνεται σε κυβερνητικά γραφεία. Εν τω μεταξύ, το Τελ Αβίβ αποφάσισε να κάνει ένα ακόμη πιο σκληρό βήμα: κήρυξε τον Λούλα "persona non grata". Και έλαχε στην Πρώτη Κυρία Rosángela Lula da Silva να υποδείξει ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δεν πρόκειται να ανακαλέσει, πόσο μάλλον να ζητήσει συγγνώμη. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Κατς αποφάσισε να δυναμώσει την ένταση. "Δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα συγχωρήσουμε", είπε αναφερόμενος στον Βραζιλιάνο πρόεδρο. Ακόμη χειρότερα, έκρινε τα σχόλια του Λούλα ως "αντισημιτική επίθεση".

Ποιος ωφελείται από αυτή την αύξηση της έντασης; Στη Βραζιλία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ευνοείται ο Νετανιάχου. Υποστηρίζεται ότι προσπαθεί να αμαυρώσει τη φιγούρα του Λούλα, ώστε, υποθετικά, να χάσει τη διεθνή προβολή του.  Ο Σέλσο Αμορίμ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν σύμβουλος διεθνών υποθέσεων στο Παλάτι Πλανάλτο, δεν δίστασε να θεωρήσει "παράλογη" την απόφαση της εβραϊκής κυβέρνησης να κηρύξει τον Λούλα persona non grata.

Στο Παλάτι Πλανάλτο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει πολιτικά τις δηλώσεις του Βραζιλιάνου ηγέτη για να αυξήσει τη δημοφιλία του  στις επερχόμενες εκλογές, εν μέσω πτώσης της δημοτικότητάς του λόγω των βίαιων βομβαρδισμών στη Γάζα.

Η βουλευτής Γκλέισι Χόφμαν, πρόεδρος του Κόμματος των Εργαζομένων, υποστήριξε ανοιχτά τον αρχηγό της: "Η απάντηση του Νετανιάχου στον πρόεδρο Λούλα επιβεβαιώνει την τρισκατάρατη συμπεριφορά του ακροδεξιού επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος οδηγεί τη χώρα του στην καταστροφή και στην αποκήρυξη από τη διεθνή κοινότητα". Στην πρωινή της ανάρτηση, η νομοθέτης πρόσθεσε: "Αγνοεί ότι η Βραζιλία δεν κυβερνάται πλέον από έναν φασίστα όπως αυτός. Ο Νετανιάχου θα έπρεπε να ανησυχεί για την απόρριψη που προκαλεί στον κόσμο και στη χώρα του, αντί να προσπαθεί να επιπλήξει όσους καταγγέλλουν την πολιτική εξόντωσης που εφαρμόζει εναντίον του παλαιστινιακού λαού".

Πράγματι, οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού απέχουν πολύ από το να συμμορφωθούν με τη συνθήκη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα άρθρο των New York Times ανέδειξε τις μαρτυρίες αμάχων που συνελήφθησαν από τον στρατό που εισέβαλε στη Γάζα. Ανέφερε ότι 4.000 άνθρωποι αγνοούνται και όσοι φυλακίστηκαν υποβάλλονται σε εξευτελιστικές συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να εμπίπτουν "στην κατηγορία των βασανιστηρίων".  Μεταξύ των κρατουμένων είναι γυναίκες και παιδιά.

Το βέβαιο είναι ότι η "ακραία βία" του Ισραήλ κατά της Γάζας έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση πολλών προέδρων της Λατινικής Αμερικής. Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς ήταν ο πρώτος που απέσυρε τον πρεσβευτή του από το Τελ Αβίβ. Ο δεύτερος ήταν ο Γκουστάβο Πέτρο της Κολομβίας και στη συνέχεια ήταν η σειρά της Βολιβίας, η οποία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις άμεσα λόγω της στρατιωτικής επίθεσης στα παλαιστινιακά εδάφη. Τόσο ο Πέτρο όσο και ο Μπόριτς έκριναν ότι το Ισραήλ διαπράττει "απαράδεκτες παραβιάσεις" προωθώντας μια "σφαγή" των κατοίκων της Γάζας.

ΠΗΓΗ: Perfil

 

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De