Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Οι σχέσεις Βραζιλίας-Ινδίας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και αναπτύσσονται δυναμικά

Παρά τις προκλήσεις και τα εμπόδια, η Βραζιλία βρίσκεται σe σωστό δρόμο για την αύξηση του εμπορίου της με την Ινδία, αλλά είναι σημαντικό να ξεφύγει από την παραδοσιακή εμπορική λογική και να επενδύσει στη συμπληρωματικότητα.

Με το δεύτερο μεγαλύτερο γεωργικό ΑΕΠ στον κόσμο και τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, η Ινδία είναι ο κυριότερος ασιατικός εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο το 2% των βραζιλιάνικων εξαγωγών και το 3,3% των εισαγωγών.

Η ανεπαρκής αξιοποίηση της εταιρικής σχέσης οφείλεται κυρίως στην έλλειψη αμοιβαίας γνώσης σχετικά με πιθανούς τομείς και προϊόντα που θα μπορούσαν να αυξήσουν το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε στο Sputnik ο οικονομολόγος Φάμπιο Σομπράλ, καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σεαρά (UFC), και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ινδίας-Βραζιλίας (CCIB),  Λεονάρντο Ανάντα Γκόμες.

Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, η Βραζιλία βρίσκεται στο "σωστό δρόμο" στην προσπάθειά της να αυξήσει το εμπόριο με τον ασιατικό γίγαντα, σύμφωνα με τον Ανάντα Γκόμες. Ο επιχειρηματίας συμμετείχε σε αντιπροσωπεία του Υπουργείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και Βραζιλιάνων επιχειρηματιών που βρέθηκαν στην Ινδία αυτή την εβδομάδα με μιά ευρεία διμερή ατζέντα.
"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Οι κυβερνήσεις είναι ευθυγραμμισμένες, υπάρχει ισχυρή σχέση και φιλικοί δεσμοί μεταξύ των δύο εθνών", δήλωσε ο πρόεδρος του CCIB.
Οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που κάνουν πραγματικά αυτήν την εμπορική σχέση να υλοποιείται και η ισορροπία ενισχύεται, πρόσθεσε. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι, τα τελευταία χρόνια, η εμπορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει ξεπεράσει τα 15 δισ. δολάρια, με αύξηση 106% στις εξαγωγές πρώτων υλών από τη Βραζιλία προς την ινδική χώρα τα έτη 2022~2023, και η προοπτική είναι να ενταθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.
"Πρόκειται για εκθετική ανάπτυξη. Η πρόβλεψη είναι ότι βραχυπρόθεσμα, ίσως σε πέντε ή έξι χρόνια, θα φτάσουμε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο, πλησιάζοντας τα νούμερα των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας", δήλωσε ο Ανάντα Γκόμες.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η παρούσα στιγμή αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στις διμερείς σχέσεις, όχι μόνο όσον αφορά το εμπόριο, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

"Οι Ινδοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τους Βραζιλιάνους σε βάθος, δεν γνωρίζουν το δυναμικό της Βραζιλίας, τους κύριους τομείς της χώρας, όπως ακριβώς και οι Βραζιλιάνοι δεν γνωρίζουν την Ινδία. Δεν γνωρίζουν ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές αγορές στον κόσμο, ότι έχει ήδη τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, ότι εδώ και πολλά χρόνια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο και ότι είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο", σχολίασε ο επιχειρηματίας.

 Τι εισάγει η Ινδία από τη Βραζιλία;

Επί του παρόντος, μόλις τρία προϊόντα (σογιέλαιο, αργό πετρέλαιο και χρυσό) αντιπροσωπεύουν το 80% των εξαγωγών στην ινδική αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Ο Φάμπιο Σόμπραλ πιστεύει ότι η παρούσα στιγμή είναι θετική για τη διμερή εταιρική σχέση μεταξύ των δύο εθνών, αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν μακροπρόθεσμα, αν βεβαίως, εφαρμοστούν καινοτόμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ινδική και η βραζιλιάνικη κοινωνία.
"Είναι ενθαρρυντικό ότι η συζήτηση διεξάγεται, αλλά εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, διότι επιδιώκει να κάνει πολλά ταυτόχρονα, με το βλέμμα στραμμένο μόνο στο άμεσο: στο εμπορικό ισοζύγιο του 2024, στον όγκο αυτού του εμπορικού ισοζυγίου και όχι στην ποιότητα, χωρίς καν να σκέφτεται τους ανθρώπους", είπε.

 Η Ινδία είναι στρατηγικός εταίρος της Βραζιλίας

Ο καθηγητής του UFC πιστεύει ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη στρατηγικής αντίληψης που θα επέτρεπε στις χώρες να κάνουν το άλμα από μια μη παραδοσιακή λογική σε μια πιο προσανατολισμένη στη βιομηχανική προστιθέμενη αξία εταιρική σχέση.

Κατά την άποψη του Σομπράλ, το γεγονός ότι οι δύο οικονομίες καταλαμβάνουν πολύ παρόμοιους τομείς της αγοράς (γεωργία, κλωστοϋφαντουργία, υποδήματα, αυτοκίνητα) απαιτεί από τα δύο έθνη να επενδύσουν στη διαφοροποίηση και την έρευνα, ώστε να βρεθούν περισσότερες ευκαιρίες.
"Πρέπει να επωφεληθούμε από μια εταιρική σχέση που επιδιώκει τη στρατηγική ανάπτυξη των δύο αυτών χωρών. Πρέπει να αναζητήσουμε νέους δρόμους, πέρα από τους συνήθεις τομείς", τόνισε.
Η κοινή εταιρική σχέση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις τεχνολογικές ανταλλαγές, όπως η ανάπτυξη ημιαγωγών και μικροτσίπ για τις δύο χώρες, τομείς στους οποίους υστερούν, παρόλο που ο τομέας της πληροφορικής της Ινδίας είναι ασύγκριτα πιο προηγμένος από αυτόν της Βραζιλίας, σημείωσε ο καθηγητής.

 Πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ της Βραζιλίας και της Ινδίας;

Σύμφωνα με τον καθηγητή του UFC, η σημερινή απουσία του ΟΗΕ σημαίνει ότι πρωτοβουλίες όπως η τριμερής Ινδία-Βραζιλία-Νότια Αφρική (IBSA) και το μπλοκ BRICS και οι G20 διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία κατά την οποία οι χώρες αντιστρατεύονται την κυριαρχία των μεγάλων δυνάμεων, αλλά οι πρωτοβουλίες ολοκλήρωσης βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Το γεγονός ότι η Ινδία είχε την προεδρία των G20 το 2022 και παρέδωσε την προεδρία στη Βραζιλία ήταν επίσης καθοριστικής σημασίας, καθώς οδήγησε σε σημαντικές διμερείς συναντήσεις σε διάφορους τομείς και κλάδους, καθώς και σε συναντήσεις αρχηγών κρατών.

 Mercosur και Ινδία

Η συμφωνία Ινδίας-Μercosur θα μπορούσε να διευρύνει περαιτέρω τον αριθμό των προϊόντων με δασμολογικές προτιμήσεις και να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της σχέσης, λένε οι εμπειρογνώμονες.

Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν κολλήσει εδώ και δέκα χρόνια, θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την τρέχουσα εμπορική ροή της Βραζιλίας με την Ινδία σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Το ποσό θα μπορούσε να φθάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια (255 δισεκατομμύρια ρουπίες) εάν συμπεριληφθεί το εμπόριο υπηρεσιών.

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, έγινε σαφής η έκταση των εμποδίων στις εξαγωγές βραζιλιάνικων προϊόντων που προορίζονται για την Ινδία. Ο εισαγωγικός δασμός για το κοτόπουλο, για παράδειγμα, είναι 100%, για το χοιρινό κρέας 30%, το καλαμπόκι 50% και τον καφέ 10~ 53%.

"Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σύστημα τεχνολογικής ανάπτυξης, την επέκταση των τεχνολογικών πάρκων, των ερευνητικών κέντρων και την ενοποίηση με τα ερευνητικά πανεπιστήμια", κατέληξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Σεαρά.


🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉 https://t.me/prensarebeldegr

 
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Desktop