Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Μεγάλη πορεία για τη δημοκρατία στη Γουατεμάλα

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Στην κινητοποίηση αυτή ζητούν μεταξύ άλλων να γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών και  την παραίτηση της Γενικής Εισαγγελέως Κονσουέλο Πόρας.   

Στις 3 και 4 Νοεμβρίου, οι κοινωνικοί τομείς της Γουατεμάλας πραγματοποίησαν τη Μεγάλη Πορεία για τη Δημοκρατία που είχε εξαγγείλει η Μόνιμη Συνέλευση των Ιθαγενών Λαών  .

Στην κινητοποίηση αυτή ζητούν σεβασμό στα αποτελέσματα των γενικών εκλογών και την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Κονσουέλο Πόρας καθώς και του επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Ατιμωρησίας (FECI), Ραφαέλ Κουρουτσίτσε.

Ζητούν επίσης την αποπομπή της Σίνθια Μοντερόσο, εισαγγελέα της βορειοανατολικής περιφέρειας, και του Φρέντυ Ορεγιάνα, επικεφαλής του έβδομου ποινικού πρωτοδικείου. Θεωρούν τους εν λόγω αξιωματούχους υπεύθυνους για την παρέμβαση στις εκλογές με σκοπό να εμποδίσουν την εκπλήρωση της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε μέσω της ψήφου και να επιτρέψουν στη χώρα να συνεχίσει να ελέγχεται από μια διεφθαρμένη ελίτ.


Ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας Μεταφορών (PMT) της Πόλης της Γουατεμάλας, Αμίρκαλ Μοντέχο, ενημέρωσε ότι οι οργανώσεις αναμένουν οι κινητοποιήσεις να είναιπραγματοποιηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο, στην  Πλατεία Συντάγματος, στο Κογκρέσο της Δημοκρατίας, στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς και στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. 

Τα αιτήματα αυτά προκλήθηκαν από  στις επίμονες ενέργειες της Εισαγγελίας κατά του κόμματος "Κίνημα Σπόρος" του εκλεγμένου προέδρου, Μπερνάρντο Αρέβαλο, και του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), μεταξύ των οποίων εισβολές, καθώς και  αιτημάτα για πληροφορίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία.

 

 

Ως απάντηση σε αυτές τις ενέργειες, η Γουατεμάλα βίωσε μια κρίση κατά την οποία υπήρξαν συνεχείς αποκλεισμοί δρόμων για περισσότερες από δύο εβδομάδες στα 22 διαμερίσματα της χώρας ως διαμαρτυρία των πολιτών.


🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας  στο Τelegram    👉 https://t.me/prensarebeldeg
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή: Telegram Desktop