Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Καραβάνι με πάνω από 3.500 μετανάστες αναχωρεί για ΗΠΑ από το νότιο Μεξικό

Πηγή: Cubadebate 
Foto: AFP/Archivo

Ένα καραβάνι με περισσότερους από 3.500 μετανάστες αναχώρησε νωρίς το πρωί της Κυριακής από την Ταπατσούλα, στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού, με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, ελπίζοντας να προλάβει μια άλλη ομάδα 5.000 έως 6.000 ατόμων που αναχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα με τον ίδιο προορισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, η συνάντηση των δύο καραβανιών θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Χουίξτλα της Τσιάπας, περίπου 40 χιλιόμετρα από την Ταπατσούλα, και από εκεί θα συνεχίσουν ομαδικά προς το βόρειο Μεξικό, όπου ελπίζουν να περάσουν τα σύνορα.

Ο Ιρίνεο Μουχία, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οργανώνει και συνοδεύει τα καραβάνια, δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων AP ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων των μεξικανικών αρχών στην τακτοποίηση του μεταναστευτικού καθεστώτος των αλλοδαπών, οι οποίοι συχνά πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να ζουν στους δρόμους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ή να ενταχθούν σε ένα καραβάνι.

"Με αυτού του είδους τη δράση προσπαθούμε να σώσουμε ζωές (...). Αυτοί [οι αρχές] αγνόησαν το πρόβλημα και άφησαν τους μετανάστες εγκλωβισμένους", δήλωσε ο ακτιβιστής, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα  Diario Tribuna Chiapas.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι που έχουν ενταχθεί σε καραβάνι την τελευταία εβδομάδα, ελπίζουν ότι στις 6 Νοεμβρίου οι μεξικανικές αρχές θα αποφασίσουν αν θα εκδώσουν έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν νόμιμα στο Μεξικό και να συνεχίσουν προς τις ΗΠΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μουχίκα δήλωσε στον Τύπο ότι προκειμένου να ξεμπλοκάρει η γραφειοκρατική κατάσταση, οι μετανάστες πρότειναν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του λιμανιού του Ακαπούλκο -το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον τυφώνα Ότις- με αντάλλαγμα έγγραφα διέλευσης, αλλά το αίτημά τους δεν βρήκε ανταπόκριση.

Από την άλλη πλευρά, ο όγκος του καραβανιού έχει σημάνει συναγερμό στους  υπευθύνους των καταφυγίων και των οργανώσεων υποδοχής μεταναστών, οι οποίοι φοβούνται ότι, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί άλλες φορές, η ομάδα των ανθρώπων θα παραμείνει μαζί μέχρι τα σύνορα με τις ΗΠΑ και δεν θα μπορέσει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

"Δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους θα φτάσουν στην πόλη μας, ας θυμηθούμε ότι υπάρχουν πολλά σύνορα στη βόρεια πλευρά, το Χουαρες   είναι ένα από τα πιο σημαντικά τα τελευταία χρόνια (...). Πρέπει να δούμε ποια είναι τα όριά μας. Ως Εκκλησία δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλο το μεταναστευτικό φαινόμενο", προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο πατέρας Φρανσίσκο Μπουένο Γκιγιέν, διευθυντής του "Οίκου του Μετανάστη" στην πόλη Χουάρες. 

Από την πλευρά του, ο ιεράρχης της Χουάρες, Χοσέ Γουαδελούπε Τορες  Κάμπος, δήλωσε ότι τα 60 σπίτια για τη φροντίδα των μεταναστών που είναι διασκορπισμένα σε όλο το Μεξικό είναι υπερπλήρη. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είπε, τα κέντρα φιλοξενούν υπερδιπλάσιο αριθμό ατόμων από την εγκατεστημένη χωρητικότητά τους. "Είμαστε υπερπλήρεις, αλλά η ιδέα, ως Εκκλησία, είναι να τους φιλοξενήσουμε", πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από Πρακτορεία Ειδήσεων)

🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉 https://t.me/prensarebeldegr

 
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Desktop