Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Οι πρωθυπουργοί της Κούβας και της Κίνας υπογράφουν νέες συμφωνίες

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Σανγκάι, Κίνα, 4 Νοεμβρίου (Prensa Latina) Οι πρωθυπουργοί της Κούβας, Μανουέλ Μαρέρο  και της Κίνας, Λι Κιάνγκ, υπογράμμισαν την παραδοσιακή φιλία που ενώνει τις δύο χώρες και υπέγραψαν νλεες συμφωνίες συνεργασίας.

Ο Λι υπογράμμισε τη συναίνεση  που επιτεύχθηκε μεταξύ των προέδρων Χι Τσιπίνγκ  και  Μιγκέλ Ντίας Κανέλ  για την από κοινού οικοδόμηση μιας κοινότητας Κίνας-Κούβας με κοινό μέλλον, "η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή που συνάδει με τα θεμελιώδη συμφέροντα και των δύο χωρών".

"Η Κίνα, όπως πάντα, θα στηρίξει σταθερά την Κούβα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση και στην αντίθεσή της στις παρεμβάσεις", είπε.

 

Εξέφρασε τη θέση  ότι ο ασιατικός γίγαντας είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το νησί για να λάβει ως οδηγό την υψηλής ποιότητας συνεργασία της Πρωτοβουλίας Ζώνης και Δρόμου (BRI), να ενισχύσει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, να επεκτείνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και να μεταφράσει τις σχέσεις υψηλού επιπέδου σε πιο απτά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Λι Κιάνγκ, ως σοσιαλιστικές χώρες υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι δύο χώρες έχουν μια ισχυρή και διαρκή ειδική φιλία.

Από την πλευρά του, ο Μαρέρο ανέφερε ότι η Κούβα υπερασπίζεται σταθερά την αρχή της μίας Κίνας και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κίνα για την εφαρμογή της σημαντικής συναίνεσης που επιτεύχθηκε από τους κορυφαίους ηγέτες των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της κουβανικής κυβέρνησης ζήτησε επίσης την εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της IFR και την προώθηση της συνεχούς ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Καραϊβικής.

Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες καλύπτουν διάφορους τομείς της διμερούς συνεργασίας, όπως οι μεταφορές, η βιοτεχνολογία, η αγροδιατροφή και η ψηφιακή τηλεόραση.

Στο πλαίσιο της ατζέντας του, η οποία θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου, ο Κουβανός πρωθυπουργός θα συμμετάσχει αύριο στα εγκαίνια της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών της Κίνας (CIIE 2023).

Ο Mαρέρο θα περιηγηθεί στο εκθεσιακό κέντρο, όπου η Κούβα εκπροσωπείται με περίπτερο και περίπτερο της BioCubafarma.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του νησιού τόνισε σήμερα τις ευκαιρίες συνεργασίας που υπάρχουν για τους επιχειρηματίες από την Κίνα και τ ο νησί σε πολλούς τομείς, ενώ συμμετείχε εδώ σε ένα φόρουμ αφιερωμένο στην ενίσχυση και προώθηση των διμερών οικονομικών-εμπορικών σχέσεων και των επενδύσεων του ασιατικού γίγαντα στο έθνος της Καραϊβικής.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Mαρέρο ευχαρίστησε επίσης την Κίνα για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής απόρριψης του αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για τη βοήθεια που προσέφερε για την αντιμετώπιση του Covid-19 και την ανακούφιση των ζημιών που προκλήθηκαν από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές.

Κατά τη συνάντηση, η βιοτεχνολογία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η μηχανοργάνωση της κοινωνίας και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο επιβεβαιώθηκαν ως πυλώνες της διμερούς συνεργασίας.

Νωρίτερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης αυτής στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο  Γουάνγκ Γοενμπίνγκ  οι δύο χώρες "είναι καλοί φίλοι που βαδίζουν μαζί και καλοί σύντροφοι με κοινούς στόχους".

"Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κούβα για να εκμεταλλευτούμε αυτή την επίσκεψη ως ευκαιρία για να εμβαθύνουμε τις ειδικές φιλικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Κούβας στη νέα εποχή και να οικοδομήσουμε από κοινού μια κοινότητα Κίνας-Κούβας με κοινό μέλλον", πρόσθεσε.


🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας  στο Τelegram    👉 https://t.me/prensarebeldegr
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή: Telegram Desktop