Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Η Κίνα θα στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας ~ (+video)

Πηγή: Cubadebate

Ο πρέσβης της Κίνας στην Κούβα, Χουά Σίν, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην επιτυχή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ενώ επανέλαβε την υποστήριξη του ασιατικού γίγαντα προς το έθνος της Καραϊβικής στον αγώνα του κατά του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας στην πρεσβεία, ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι στις 28 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η 64η επέτειος από την εγκαθίδρυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Η Κούβα και η Κίνα συμφωνούν σε πολλές αρχές της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων και μοιράζονται το ίδιο αίσθημα δικαιοσύνης», είπε.

«Την ίδια ημέρα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προέτρεψε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει πλήρως τον αποκλεισμό της Κούβας και να αφαιρέσει το νησí από τη λίστα των κρατών φερόμενων ως χορηγών της τρομοκρατίας», ανέφερε.

Η Γουάνγκ Γι τόνισε ότι, απέναντι σε μονομερείς και εκφοβιστικές πράξεις όπως οι κυρώσεις και ο αποκλεισμός, η Κίνα υποστηρίζει σταθερά τις χώρες στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων τους.

«Οι κυρώσεις και οι πιέσεις δεν θα φέρουν μονοπωλιακά πλεονεκτήματα. Η καταπίεση και ο περιορισμός των άλλων δεν θα λύσουν τα εσωτερικά προβλήματα. Οι λαοί όλων των χωρών δεν πρέπει να στερούνται το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή», δήλωσε.

Επεσήμανε επίσης την παρέμβαση σε αυτό το σημείο  του Υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη της Κούβας στην αρχή της Μιας Κίνας, όπως αποφασίστηκε στο ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο αναγνωρίζει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τον μοναδικό και νόμιμο εκπρόσωπο του κινεζικού λαού».

Ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας «εξέφρασε επίσης (στον ΟΗΕ) τη σθεναρή απόρριψη των ενεργειών που αποσκοπούν στην προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και καταδίκασε την παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις».

«Η Κίνα εκτιμά αυτή τη στάση της Κούβας», τόνισε ο πρέσβης και υποστήριξε ότι «το ιστορικό ψήφισμα 2758 έλυσε μια για πάντα το ζήτημα της εκπροσώπησης ολόκληρης της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, στον ΟΗΕ. Κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν «δύο Κίνες» ή «μία Κίνα και μία Ταϊβάν». Δεν υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη ή περιθώριο ασάφειας σε αυτό το ζήτημα αρχής.

Ο Ασιάτης διπλωμάτης ευχαρίστησε επίσης την Κούβα για την κοινή δήλωση που έγινε υπέρ της Κίνας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 24 Σεπτεμβρίου.

«Η Κούβα, ως εκπρόσωπος σχεδόν 80 χωρών, παρέδωσε κοινή δήλωση στην 57η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών και η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων χωρών αποτελούν βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων».

«Οι υποθέσεις της Σιντζιάνγκ, του Χονγκ Κονγκ και της Σιζάνγκ είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Είμαστε αντίθετοι στην πολιτικοποίηση των θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην πρακτική των διπλών προτύπων και στη χρήση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πρόσχημα για την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», τόνισε.

Από την άλλη πλευρά, ο πρέσβης εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου στην Αβάνα για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. «Ήταν μια φιλική χειρονομία για την οποία το Πεκίνο είναι ευγνώμων», δήλωσε.

Η Χουά Σιν θεώρησε ότι η αμοιβαία υποστήριξη και βοήθεια μεταξύ Κίνας και Κούβας έχει φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα τον τελευταίο καιρό, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας των δύο κυβερνήσεων να οικοδομήσουν μια κοινότητα με κοινό μέλλον.

Υπό αυτή την έννοια, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν μια εξαιρετικά συμπληρωματική συνεργασία.

Η Κίνα στη σωστή πλευρά της ιστορίας 



Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρέσβης 
Χουά Σιν αναφέρθηκε στον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου.

Σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ , στις οποίες τόνισε ότι τα τελευταία 75 χρόνια, η Κίνα υπήρξε ο πρωταγωνιστής «δύο μεγάλων θαυμάτων»: της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και της μακροχρόνιας κοινωνικής σταθερότητας.

Ο Κινέζος ηγέτης τόνισε επίσης ότι «η μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους έχει εισέλθει σε μια μη αναστρέψιμη ιστορική διαδικασία».

Ο επικεφαλής του κράτους τόνισε ότι, προκειμένου να προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός της Κίνας, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρείται πάντοτε ο κεντρικός ρόλος του Κόμματος στην άσκηση της συνολικής ηγεσίας και στο συντονισμό των προσπαθειών όλων των πλευρών να ακολουθείται αταλάντευτα ο δρόμος του σοσιαλισμού με τις κινεζικές ιδιαιτερότητες, να εμβαθύνεται η μεταρρύθμιση σε όλους τους τομείς και να επεκτείνεται το άνοιγμα, να υποστηρίζεται η λαοκεντρική προσέγγιση και να παραμένει η δέσμευση για ειρηνική ανάπτυξη.

«Η Κίνα θα στέκεται πάντα σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας», τόνισε ο πρέσβης, προσθέτοντας  “στην πλευρά του ανθρώπινου πολιτισμού”.

«Η Κίνα θα υψώσει τη σημαία της ειρήνης, της ανάπτυξης, της συνεργασίας και των αμοιβαίων οφελών και θα προσπαθήσει να προωθήσει την ειρήνη και την ηρεμία του κόσμου και την κοινή πρόοδο της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.



Στο βίντεο, η συνέντευξη


   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram  👉 https://t.me/prensarebeldegr