Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Δεν προσκλήθηκε στην ορκομωσία της νέας προέδρου του Μεξικού ο βασιλιάς της Ισπανίας

Πηγή: prensa-latina.cu

Η εκλεγμένη πρόεδρος, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, ενημέρωσε ότι δεν προσκάλεσε τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ΄ στην ορκωμοσία της, επειδή δεν απάντησε άμεσα, «όπως θα αντιστοιχούσε στην καλύτερη διπλωματική πρακτική των διμερών σχέσεων», στην επιστολή που του απέστειλε προσωπικά ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ην 1η Μαρτίου 2019. 

Στην εν λόγω επιστολή ο AMLO ζητούσε από τον βασιλιά της Ισπανίας να ζητήσει συγγνώμη για τις αδικίες που διαπράχθηκαν εις βάρος των ιθαγενών πληθυσμών. Η Σεϊνμπάουμ προσκάλεσε μόνο τον πρόεδρο Πέδρο Σάντσες Καστεχόν.

Σε έγγραφο που διαδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ο εκλεγμένος πρόεδρος υπενθύμισε ότι μέρος της επιστολής που έστειλε ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ προσωπικά στον βασιλιά διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, και μετά από αυτό, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δελτίο Τύπου. «Μέχρι στιγμής, αυτή η περίσταση δεν έχει διευκρινιστεί, ούτε έχει υπάρξει άμεση απάντηση προς τη μεξικανική κυβέρνηση», ανέφερε.

Για την κυβέρνησή της ,τόνισε, η αναγνώριση των αυτόχθονων πληθυσμών «είναι θεμελιώδους σημασίας για να συνεχίσουμε να προχωράμε στο μετασχηματισμό της δημόσιας ζωής μας, διότι εκεί βρίσκεται το πολιτιστικό μεγαλείο του Μεξικού».

Η Σεϊνμπάουμ δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών «θα ωφεληθεί από μια ανανεωμένη ιστορική προοπτική, σύμφωνα με την ανάπτυξη των λαών μας και στην οποία η πλήρης αναγνώριση των ταυτοτήτων μας αποτελεί τον άξονα μιας σχέσης σεβασμού, σταθερής και γόνιμης».

Ευχήθηκε ότι αυτή η συγκυρία, η οποία αναδεικνύει τη διαφορετικότητα των απόψεών τους, «θα αποτελέσει επίσης την αφετηρία για το Μεξικό και την Ισπανία να βρουν σύντομα νέους τρόπους κατανόησης, βασισμένους στην κυριαρχία μας και τον αμοιβαίο σεβασμό, προς όφελος των εθνών και των λαών μας».

Σε ένα δισέλιδο κείμενο, ο εκλεγμένος πρόεδρος απαντά στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να μην συμμετάσχει στην τελετή μεταβίβασης της ομοσπονδιακής εκτελεστικής εξουσίας την 1η Οκτωβρίου.

Στο έγγραφο αυτό διευκρινίζει ότι τον περασμένο Ιούλιο απέστειλε διπλωματικό σημείωμα με την πρόσκληση στον  Πέδρο Σάντσες Καστεχόν. «Πριν από μερικές ημέρες μου τηλεφώνησε και μιλήσαμε γι' αυτό».

Ο Σεϊνμπούαμ έδωσε το ιστορικό της απόφασής της να μην προσκαλέσει τον Φελίπε ΣΤ' και να προσκαλέσει μόνο τον Πρόεδρο της Ισπανίας.

«Την 1η Μαρτίου 2019, ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, απέστειλε προσωπικά επιστολή στην Αυτού Μεγαλειότητα Φελίπε ΣΤ΄, βασιλιά της Ισπανίας, στην οποία, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών ανεξάρτητης ζωής και σχεδόν δύο αιώνων από την ίδρυση του Tenochtitlán, πρότεινε να εργαστούν διμερώς για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την επίτευξη του στόχου της διεξαγωγής μιας κοινής τελετής στο υψηλότερο επίπεδο το 2021».

«Το Βασίλειο της Ισπανίας να εκφράσει δημοσίως και επισήμως την αναγνώριση των παραπόνων που προκλήθηκαν και οι δύο χώρες να συμφωνήσουν και να γράψουν έναν κοινό, δημόσιο και κοινωνικοποιημένο απολογισμό της κοινής τους ιστορίας, προκειμένου να ξεκινήσει στις σχέσεις μας ένα νέο στάδιο πλήρως προσκολλημένο στις αρχές που καθοδηγούν σήμερα τα αντίστοιχα κράτη μας και να παράσχει στις επόμενες γενιές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τους διαύλους για μια στενότερη, πιο ρευστή και πιο αδελφική συνύπαρξη».

Δυστυχώς, πρόσθεσε η Σεϊνμπάουμ , «η επιστολή αυτή δεν έλαβε άμεση απάντηση, όπως θα αντιστοιχούσε στην καλύτερη διπλωματική πρακτική στις διμερείς σχέσεις. Αντ' αυτού, μέρος της επιστολής διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης και το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε στη συνέχεια δελτίο τύπου. Μέχρι σήμερα, η περίσταση αυτή δεν έχει διευκρινιστεί ή απαντηθεί άμεσα από τη μεξικανική κυβέρνηση».

Η εκλεγμένη πρόεδρος υπενθύμισε ότι το Μεξικό και η Ισπανία μοιράζονται μια σταθερή σχέση φιλίας, με σημαντικούς οικονομικούς, τουριστικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. «Σε κρίσιμες στιγμές του εμφυλίου πολέμου στην ιβηρική χώρα, το Μεξικό υπήρξε  σύμμαχος και γενναιόδωρος υποστηρικτής, προορισμός για πολλούς Ισπανούς Ρεπουμπλικάνους».

«Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, η σχέση μας θα επωφεληθεί από μια ανανεωμένη ιστορική προοπτική, σύμφωνα με την ανάπτυξη των λαών μας και στην οποία η πλήρης αναγνώριση των ταυτοτήτων μας αποτελεί τον άξονα μιας σχέσης σεβασμού, σταθερής και γόνιμης».

 Στην επιστολή, η Σεϊνμπάουμ  τονίζει ότι πρόσφατα τα σώματα των βουλευτών και των γερουσιαστών ενέκριναν τη συνταγματική μεταρρύθμιση που απέστειλε ο Λόπες Ομπραδόρ για την αναγνώριση των πλήρων δικαιωμάτων των ιθαγενών και των αφρο-μεξικανικών λαών και κοινοτήτων.

«Πιστεύω ότι αυτή η συγκυρία, η οποία σήμερα αναδεικνύει την ποικιλομορφία των απόψεών μας, θα αποτελέσει επίσης την αφετηρία για το Μεξικό και την Ισπανία να βρουν σύντομα νέους τρόπους κατανόησης, βασισμένους στην κυριαρχία μας και τον αμοιβαίο σεβασμό, προς όφελος των εθνών και των λαών μας», τόνισε.


https://www.jornada.com.mx
La  Jornada, ανεξάρτητη εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1984 στην Πόλη του Μεξικού. 

   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram  👉 https://t.me/prensarebeldegr