Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Η δολοφονία του προέδρου της Αϊτής πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus


Ο Έντισον Μπολάνιος, ο οποίος είναι διευθυντής του περιοδικού Raya και του ερευνητικού τμήματος του RTVC, δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με τη χρήση του λογισμικού Pegasus δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση εμπιστευτικών πληροφοριών και στη συνέχεια για την πραγματοποίηση της δολοφονίας του προέδρου της Αϊτή το 2021. 

Aξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η δολοφονία του τότε προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ διαπράχθηκε από Κολομβιανούς μισθοφόρους- μάλιστα, το 2023, ο συνταξιούχος λοχαγός του στρατού Νέας Γρανάδας, Χερμάν Ριβέρα, δήλωσε ένοχος για την προαναφερθείσα πράξη.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι το 2021  ήταν στην εξουσία στην Κολομβία ο Ιβάν Ντούκε και  ακριβώς τότε οι ερευνητές της υπόθεσης Pegasus   δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας απέκτησε το εν λόγω  λογισμικό κατασκοπείας εκείνη τη χρονιά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Μπολάνιος  ανέφερε ότι η πρόσφατη δολοφονία του Ισραηλινού, Γιαρίβ Μποκόρ, στην κολομβιανή πόλη Μεντεγίν, υποδηλώνει ότι συνδέεται με τη συνωμοσία του λογισμικού Pegasus.

Ωστόσο, ο διευθυντής του περιοδικού Raya δήλωσε ότι οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται υπό διερεύνηση και ότι την ερχόμενη Κυριακή θα αποκαλυφθούν νέα ευρήματα σχετικά με τη σχέση που έχουν με την υπόθεση  Pegasus.

Σύμφωνα με το ψηφιακό μέσο El Colombiano, ο Μποκόρ  εργάστηκε από το 2016 έως το 2022 για την εταιρεία Sandvine, η οποία συνδέεται με την κατασκοπεία δημοσιογράφων, αντιπολιτευόμενων και ακτιβιστών σε τουλάχιστον 16 χώρες, οι πληροφορίες προέρχονται από εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών.

 

   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram  👉 https://t.me/prensarebeldegr