Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Επικρίσεις προκαλει στην Αργεντινή η συμφωνία της κυβέρνησης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις Μαλβίνες

Πηγή:  pagina12.com.ar

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής υπέγραψε μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τα νησιά Μαλβίνες. Η συμφωνία υπεγράφη   (24/9),  στη Νέα Υόρκη και γρήγορα δέχτηκε σειρά επικρίσεων ότι είναι οπισθοδρομική, ότι συνήφθη σε μια «μυστική» διαπραγμάτευση και, κυρίως, ότι θέτει για άλλη μια φορά σε κρίση την διεκδίκηση της κυριαρχίας της χώρας στη στρατηγική επικράτεια του Νότιου Ατλαντικού.

Η εν λόγω συμφωνία υπογράφηκε από την υπουργό Εξωτερικών, Ντιάνα Μοντίνο,   και τον ομόλογό της του Ηνωμένου Βασιλείου, Νταβίντ Λάμυ και πρόκειται για μια κοινή διακήρυξη  που θεσπίζει ανθρωπιστικά μέτρα που συνδέονται με τις αξιώσεις των οικογενειών των θυμάτων του πολέμου του 1982 και μια σειρά προνομίων για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η «διατήρηση της αλιείας» και η «επανέναρξη της εβδομαδιαίας πτήσης από το Σάο Πάολο προς τα νησιά, η οποία  να πραγματοποιεί μηνιαία σύνδεση και με την Κόρδοβα».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σαντιάγο Καφιέρο, δημοσίευσε στο Χ   ότι στο πλαίσιο «μυστικών διαπραγματεύσεων και μιας απροειδοποίητης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, η κυβέρνηση Μίλεϊ εγκατέλειψε τις αδιαπραγμάτευτες αρχές του ζητήματος των Μαλβίνων».

Από τη Γη του Πυρός, το έντυπο Agenda Malvinas εξαπέλυσε κριτική, προειδοποιώντας ότι η συμφωνία απλώς αναβιώνει το Σύμφωνο Foradori-Duncan, που υπογράφηκε επί κυβέρνησης Μαουρίσιο Μάκρι από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, ο οποίος συμφώνησε σε κατάσταση μέθης  να παραχωρήσει στη Βρετανία άδειες εμπορικής εκμετάλλευσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. 

«Θα τους επιτρέψει να επεκτείνουν την αλιευτική εκμετάλλευση, να ξεκινήσουν την εξόρυξη πετρελαίου, να επαναφέρουν την εβδομαδιαία πτήση από το Σάο Πάολο και μαζί την οριστική ενίσχυση των Βρετανών ως σφετεριστικού κράτους», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης τη το νομικό πλαίσιο  της συμφωνίας, την Κοινή Διακήρυξη της 19ης Οκτωβρίου 1989 που έγινε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Κάρλος Μένεμ και αποτέλεσε τη βάση του Συμφώνου Μάκρι.  «Στο πλαίσιο ενός ανανεωμένου σταδίου των διμερών σχέσεων, που χαρακτηρίζεται από διάλογο και οικοδόμηση εμπιστοσύνης» οι δύο χώρες σημείωσαν πρόοδο σε “μια ευρεία ατζέντα” και “θα εφαρμοστεί η φόρμουλα για τη διασφάλιση της κυριαρχίας που περιέχεται στην παράγραφο 2 της Κοινής Διακήρυξης της 19ης Οκτωβρίου 1989”.

   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram  👉 https://t.me/prensarebeldegr