Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

O πρώην δεξιός υποψήφιος υπέγραψε επιστολή ότι αποδέχεται τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που επικύρωσε τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο

Πηγή:   teleSUR (telesurtv.net)

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Xόρχε Ροντρίγκες, επέδειξε την Τετάρτη την πρωτότυπη επιστολή που απέστειλε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια στις αρχές της Βενεζουέλας, με την οποία αναγνώριζε την απόφαση του εκλογικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου (TSJ), την εκλογική νίκη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και τους πέντε φορείς εξουσίας του κράτους της Βενεζουέλας.

Ανέφερε δε, μεταξύ άλλων, ότι πολιτικοί από διαφόρων εθνοκοτήτων και ηγεμονικά μέσα ενημέρωσης διέδωσαν εκδοχές γεμάτες ψέματα σχετικά με τις συνθήκες αναχώρησης του Γκονζάλες Ουρούτια Urrutia για την Ισπανία.

Μετέφερε στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ότι αν δεν διαψεύσει εντός 24 ωρών το ψέμα ότι δεν υπέγραψε την επιστολή, θα υποχρεωθεί να δημοσιοποιήσει τις ηχογραφήσεις των συναντήσεων που είχαν.

Σημείωσε επίσης, ότι λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση του πρώην υποψηφίου από το έδαφος της Βενεζουέλας, έλαβε εντολή από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να συναντηθεί μαζί του μαζί με την εκτελεστική  αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροντρίγκεζ.


Ο Ροντρίγκες επέδειξε την πρωτότυπη επιστολή που του παρέδωσε ο  Γκονζάλες Ουρούτια και την υπογραφή του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.  

Αναλυτικά ανέφερε ότι είχαν αρκετές τηλεφωνικές επαφές και δύο προσωπικές συναντήσεις. Έδειξε την επιστολή που  παρέλαβε από τον Γκονζάλες Ουρούτια,    με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, υπογεγραμμένη από τον ίδιο.

Στην επιστολή, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας αναγνώριζε ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο εξέδωσε εκλογικό αποτέλεσμα τη νύχτα της 28ης Ιουλίου. Αναγνώρισε επίσης την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου και την απόφαση που επικύρωσε τη νίκη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές της 28ης Ιουνίου.

Υπογράμμισε ένα μέρος της επιστολής στο οποίο ο  Γκονζάλες Ουρούτια αναφέρει:
«Ήμουν πάντα και θα συνεχίσω να είμαι πρόθυμος να αναγνωρίζω και να τηρώ τις αποφάσεις που εκδίδονται από τα όργανα της δικαιοσύνης στο πλαίσιο του Συντάγματος, συμπεριλαμβανομένης της προαναφερθείσας απόφασης του Εκλογικού Συμβουλίου, την οποία, αν και δεν συμμερίζομαι, τηρώ, καθώς πρόκειται για απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Δημοκρατίας» 

Ο Ροντρίγκες μοιράστηκε με τα μέσα ενημέρωσης εικόνες από τη συνάντηση με τον Γκονζάλες Ουρούτια στην   διπλωματική έδρα της Ισπανίας στο Καράκας, στην οποία συμμετείχε επίσης η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσυ Ροντρίγκες, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο  Νικολάς Μαδούρο .

Πρόσθεσε επίσης ότι μετά από ενδελεχή έρευνα του εκλογικού τμήματος του TSJ, η απόφαση επικύρωσε την εκλογική νίκη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Τόνισε ότι ο Γκονζάλες Ουρούτια  αναγνώρισε τις πέντε εξουσίες του κράτους της Βενεζουέλας, που αναγνωρίζονται από το ισχύον Σύνταγμα της χώρας, και αποκάλυψε ότι είχε επιδιώξει επαφή με τις αρχές της Βενεζουέλας για να συζητήσει αυτά τα ζητήματα και ότι η συζήτηση αυτή οδήγησε στην απόφασή του να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ισπανία.

Ο Ροντρίγκες  υπενθύμισε τη   στάση  σεβασμού της Βενεζουέλας σε θέματα που σχετίζονται με το άσυλο, τα αιτήματα ασύλου,  και άλλα θέματα.

Ο Ροντρίγκες διαβεβαίωσε ότι οι αρχές της Βενεζουέλας δεν εξανάγκασαν τον Γκονζάλες Ουρούτια, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες της συνάντησης, ο οποίος διάβασε προσεκτικά την επιστολή του, την υπέγραψε και την παρέδωσε στην αντιπρόεδρο  Ντέλσυ Ροντρίγκες και στον ίδιο.

Είπε ότι η επιστολή του Γκονζάλες Ουρούτια καταρρίπτει και άλλα ψέματα που έχουν διαδοθεί, καθώς αναφέρει ρητά ότι «υπάρχει συνεννόηση για τις αντίστοιχες ασφαλείς διελέυσεις μεταξύ των αρχών του Βασιλείου της Ισπανίας και των αρχών της Βενεζουέλας».

Αμφισβήτησε την παρεμβατική στάση της ακροδεξιάς στην Ισπανία και άλλων πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι θέλουν να προκαλέσουν ζημιά και να προσβάλουν τη Βενεζουέλα, παρά το γεγονός ότι ο Γκονζάλες Ουρούτια  αναγνώρισε εγγράφως τη νίκη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και την απόφαση του TSJ.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Χόρχε Ροντρίγκες παρουσίασε ένα βίντεο του δικηγόρου του Γκονζάλες Ουρούτια, Χοσέ Βισέντε Άρο, με δηλώσεις που προσπαθούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αλήθεια της επιστολής.


Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου κατέστησε σαφές ότι η Βενεζουέλα ενέκρινε την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρώην υποψήφιο στην Ισπανία.

Ο Rodríguez έδειξε φωτογραφίες από τη στιγμή που ο Γκονζάλες Ουρούτια  υπέγραψε και παρέδωσε την εν λόγω επιστολή στην εκτελεστική αντιπρόεδρο Ντέλσυ Ροντρίγκες, η οποία έλαβε χώρα στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας. Επισήμανε ότι οι συνομιλίες μαζί του πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδιο κλίμα, χωρίς κανενός είδους πίεση.

Εξήγησε ότι η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να προσγειωθεί το αεροπλάνο με το οποίο ταξίδεψε ο Γκονζάλες Ουρούτια στο Διεθνές Αεροδρόμιο Simón Bolívar, κοντά στο υπόστεγο της Εκτελεστικής Αντιπροεδρίας της Βενεζουέλας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η  ιδιωτικότητα του πρώην υποψηφίου, κάτι στο οποίο συμφώνησαν οι αρχές της Βενεζουέλας.

Αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιοσδήποτε εξαναγκασμός κατά την υπογραφή και παράδοση της επιστολής. Απευθύνθηκε στον Γκονζάλες Ουρούτια και του είπε ότι αν εντός 24 ωρών ότι διαψέυσει τον ισχυρισμό ότι δεν είχε υπογράψει την επιστολή, θα ήταν υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει τις ηχογραφήσεις των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν.

 

    🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram  


.