Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

H εκλεγμένη πρόεδρος του Μεξικού απορρίπτει την πρόσκληση του Ζελένσκι να επισκεφθεί την Ουκρανία

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Η εκλεγμένη πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ, απέρριψε την Τρίτη πρόσκληση του ηγέτη του καθεστώτος του Κιέβου, Βλαντιμίρ Ζελένσκι, να επισκεφθεί την Ουκρανία και να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Η Κλαούντια Σεϊνμπάουμ  διαβεβαίωσε τον Βολοντιμίρ Ζελένσκυ  ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή «να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών».

Πριν από μήνες, ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε σε μεξικανική εφημερίδα ότι τον ενδιαφέρει να επισκεφθεί τη χώρα του ο σημερινός πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ,    αντί να προσκαλέσει Ρώσους στρατιωτικούς να συμμετάσχουν στην παρέλαση ανεξαρτησίας του Μεξικού.

«Σεβόμαστε τη χώρα σας και ελπίζουμε ότι το Μεξικό, σε επίσημο επίπεδο, θα έρθει να μας επισκεφθεί και η Ουκρανία θα στείλει, φυσικά, έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην ορκωμοσία του προέδρου», πρόσθεσε.


Στο πλαίσιο αυτό, η Σεϊνμπάουμ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το μεξικανικό Σύνταγμα είναι πολύ σαφές: «Η εξωτερική πολιτική του Μεξικού βασίζεται στη μη παρέμβαση σε εξωτερικές υποθέσεις και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών».

«Δεν νομίζω ότι αυτό πρόκειται να συμβεί... Έχουμε μια εξωτερική πολιτική που ορίζεται στο Σύνταγμα», είπε.

Είπε: «Θα πάμε σε κάποια διεθνή γεγονότα που θεωρούμε σημαντικά, αλλά δεν πρόκειται να ταξιδέψουμε πολύ. Η ευθύνη μας είναι εδώ».

Η εκλεγμένη πρόεδρος υπογράμμισε τον ειρηνιστικό και ευγενή χαρακτήρα του μεξικανικού Συντάγματος και τόνισε ότι το Μεξικό διατηρεί σχέσεις μόνο με εκείνες τις χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει εχθρικές πολιτικές εναντίον του.

Η διακυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ  χαρακτηρίζεται από μη παρέμβαση και μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, υπερασπιζόμενη την αυτοδιάθεση των λαών και την κυριαρχία στη Λατινική Αμερική.

 

    🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram