Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Η Κεντρική Αμερική γιορτάσε την 203η επέτειο της ανεξαρτησίας της

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Από το 1821, οι κάτοικοι των πέντε περιοχών θεωρούν την 15η Σεπτεμβρίου ως ιστορική ημερομηνία. Η επέτειος αυτή αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης των πέντε χωρών για περιφερειακή ολοκλήρωση και ανάπτυξη.

Με εκδηλώσεις, παρελάσεις και συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και χορών που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής της Κεντρικής Αμερικής, οι λαοί της Γουατεμάλας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Ονδούρας, της Νικαράγουας και της Κόστα Ρίκα γιόρτασαν  αυτή την Κυριακή την 203η επέτειο του. 

Από το 1821, οι κάτοικοι των πέντε εδαφών θεωρούν την 15η Σεπτεμβρίου ως ιστορική ημερομηνία για να τιμήσουν την υπογραφή της Πράξης Ανεξαρτησίας, η οποία σηματοδότησε το τέλος της ισπανικής αποικιοκρατίας στην Κεντρική Αμερική, καθώς και την έναρξη μιας νέας εποχής για την περιοχή.

Με αφορμή τον εορτασμό, αυτή την Κυριακή η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο,  ύψωσε την κραυγή της ανεξαρτησίας κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στην Plaza de las Banderas. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας ηγήθηκε μιας τελετής στην Plaza de la Federación Centroamericana, όπου υψώθηκαν οι σημαίες και τραγουδήθηκαν οι εθνικοί ύμνοι.

Μόλις 203 χρόνια πριν, η αποδυνάμωση της ισπανικής εξουσίας λόγω των ναπολεόντειων πολέμων στην Ευρώπη και η αυξανόμενη επιθυμία του λαού να αυτοδιοικείται διευκόλυναν τη διαδικασία ανεξαρτησίας. Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε στην Πόλη της Γουατεμάλας, που κάποτε ήταν η πρωτεύουσα της Γενικής Διοίκησης της Γουατεμάλας, μιας διοικητικής οντότητας που κάλυπτε μεγάλο μέρος της περιοχής.

Διαβάστηκε η Πράξη Ανεξαρτησίας της Κεντρικής Αμερικής, ένα ιστορικό έγγραφο που συντάχθηκε από τον Χοσέ Σεσίγιο ντελ Βάγε, διακεκριμένο διανοούμενο και πολιτικό της Ονδούρας. Το κείμενο έθεσε τα θεμέλια για τον σχηματισμό των Ενωμένων Επαρχιών της Κεντρικής Αμερικής, μιας ομοσπονδίας που υπήρξε από το 1823 έως το 1838.

Αν και η πολιτική απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στις περισσότερες από τις πρώην επαρχίες, η Νικαράγουα και η Κόστα Ρίκα δίστασαν να αποδεχθούν την εξουσία της Γουατεμάλας. Λίγο καιρό αργότερα, και τα δύο εδάφη προσχώρησαν στη διαδικασία. 

 

   🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram