Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Η αστυνομία του Σάο Πάολο εισέβαλε βίαια στον καταυλισμό του MST στη Βραζιλία

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Η στρατιωτική αστυνομία του Σάο Πάολο πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου αστυνομική επιχείρηση στον καταυλισμό Marielle Vive, που ανήκει στο Κίνημα ακτημόνων εργατών (MST) στο Bάλινθος, κατά την οποία τραυματίστηκαν αρκετά άτομα.

Ενώ η κοινότητα βοηθούσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία να σβήσει μια πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, η αστυνομία εισέβαλε βίαια στον χώρο. Ο  Γκέρσον Ολιβέιρα, από την πολιτειακή ηγεσία του MST, δήλωσε ότι η φωτιά ξέσπασε πίσω από τον καταυλισμό και εξαπλώθηκε γρήγορα και κινδύνευε να φτάσει στις καλύβες των οικογενειών που είχαν κατασκηνώσει.


Οπως δήλωσε ο Ολιβέιρα: «Η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει περίπου μια ώρα πριν από αυτό το περιστατικό. Όλες οι οικογένειες είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να σβήσουν τη φωτιά, σχηματίζοντας ομάδες μαζί με τους πυροσβέστες. Ξαφνικά, αιφνιδιάστηκαν από μια ομάδα στην είσοδο. Ήταν η αστυνομία που έφτασε με εντυπωσιακή βιαιότητα και εισέβαλε με τη βία στον καταυλισμό».

Το βραζιλιάνικο κίνημα κατήγγειλε ότι μετά την κατάσβεση της φωτιάς, η αστυνομία εμφανίστηκε στο σημείο με 10 οχήματα και πέντε μοτοσικλέτες, ενώ ήταν εξοπλισμένη και με πυροβόλα όπλα.

Πρόσθεσε ότι οι αρχές απείλησαν ορισμένους κατοίκους και επιτέθηκαν σε άλλους, οι οποίοι τραυματίστηκαν.

Το MST αμφισβήτησε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη νομιμότητα της δράσης της αστυνομίας και προειδοποίησε για πιθανή σχετιζόμενη δράση της αστυνομίας με τη φωτιά και τα γεγονότα στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με τις αρχές, «έπρεπε να μπουν για να προστατεύσουν τους πυροσβέστες που βρίσκονταν μέσα. Κάτι που δεν είδαμε ποτέ. Όταν ρωτήσαμε τους πυροσβέστες, είπαν ότι δεν κάλεσαν  αυτοί την αστυνομία . Αλλά υπήρχαν περίπου δέκα οχήματα μπροστά, με βαρύ οπλισμό και απειλούσαν να βγάλουν κόσμο έξω αν δεν τους άφηναν να μπουν. Συνέχισαν να πιέζουν, να οπλίζουν τα όπλα, να βγάζουν τις βόμβες που ενδεχομένως θα έριχναν και ούτω καθεξής», πρόσθεσε ο Oliveira.

Σύμφωνα με το κίνημα της Βραζιλίας, κάηκαν περίπου 800.000 μέτρα βλάστησης.  Η φωτιά έπληξε επίσης μια οικογενειακή καλύβα και έκαψε τους χώρους παραγωγής του καταυλισμού.

Τις τελευταίες ημέρες, το MST κατήγγειλε επίσης μια πυρκαγιά που έλαβε χώρα στον καταυλισμό Esperança, όπου στεγάζονται 270 οικογένειες, οι οποίες απέτρεψαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

  


 Το περιστατικό συνέβη αφού οι κάτοικοι του καταυλισμού Esperança επέστρεψαν από ένα καραβάνι αλληλεγγύης με τους ιθαγενείς  Guarani-Kaiowá .

Η Βραζιλία έχει πληγεί τους τελευταίους μήνες από ένα κύμα πυρκαγιών, ορισμένες από τις οποίες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και άλλες σε εσκεμμένες ενέργειες.


   

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram