Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Ντανιέλ Ορτέγκα: Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε είναι να εγγυηθούμε την ειρήνη

Πηγή:Diario Co Latino

Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα διαβεβαίωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι της Νικαράγουας είναι να συνεχίσουν να εγγυώνται την ειρήνη σε αυτό το κράτος της Κεντρικής Αμερικής.

Στην τελετή λήξης της 45ης επετείου της συγκρότησης του στρατού της Νικαράγουας χθες το βράδυ, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η ειρήνη είναι η βάση για την ανάπτυξη και τη βελτίωση σε όλους τους τομείς.

«Και για να γίνει επιτέλους η Νικαράγουα μια χώρα με μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, με μεγαλύτερη δύναμη στους ένοπλους και υπηρεσιακούς θεσμούς της (...) ώστε ο λαός να μπορέσει να βγει από τη φτώχεια και να έχει μια αξιοπρεπή ζωή», είπε.

Ο Ορτέγκα ζήτησε να μην ξεχαστούν ποτέ οι ήρωες και οι μάρτυρες του έθνους και το αίμα που χύθηκε σε όλη την ιστορία, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο στρατιωτικός θεσμός είναι ένας στρατός που έχει σφυρηλατηθεί σαν ατσάλι.

«Επειδή με μεγάλους περιορισμούς, με ισχυρούς εχθρούς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η χώρα, αυτός ο λαός της Νικαράγουας είναι ένας λαός που αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε όλη την ιστορία», είπε.

Στην ομιλία του, που εκφωνήθηκε στην Plaza de La Fe της πρωτεύουσας, τόνισε τα επιτεύγματα της επανάστασης του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη δωρεάν εκπαίδευση που εφαρμόζεται στα εκπαιδευτικά κέντρα της χώρας, καθώς και στο σύστημα υγείας, το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό, καθώς τα νοσοκομεία έχουν πολλαπλασιαστεί ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας της Νικαράγουας.

Αναφέρθηκε επίσης στο έργο των κινητών κλινικών, μια μοναδική πρωτοβουλία του είδους της στην περιοχή της Κεντρικής Αμερικής, που οργανώθηκε με φορτηγάκια που κατασχέθηκαν από εμπόρους ναρκωτικών μέσω της στρατηγικής του τείχους κρατικού περιορισμού.

Ο επικεφαλής του κράτους υπογράμμισε τη σημασία αυτού του προγράμματος, το οποίο προσφέρει δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε χιλιάδες Νικαραγουανούς στις πιο περίπλοκες περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ορτέγκα υπενθύμισε επίσης την εθνική εκστρατεία αλφαβητισμού που διεξήχθη εδώ τη δεκαετία του 1980 και υπογράμμισε την υποστήριξη της Κούβας, την οποία προώθησε ο ιστορικός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και στον στρατιωτικό τομέα.

Αφού έκανε έναν απολογισμό των κυριότερων ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα εδώ, ο Νικαραγουανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2018, που οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να εξαπολυθεί εναντίον του λαού που ζούσε ειρηνικά.

   

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram