Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ονδούρα αντιδρά στις παρεμβατικές δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ και καταγγέλει απόπειρα πραξικοπήματος

Πηγή:  Resumen Latinoamericano

Η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο θεώρησε «απαράδεκτες» τις απόπειρες παρεμβατισμού των Ηνωμένων Πολιτειών και διέταξε να  διακοπεί η συνθήκη  έκδοσης με τις ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, διέταξε την Τετάρτη τη διακοπή της συνθήκης έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αντίποινα για τις δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ, Λάουρα Ντόγκου, στις οποίες επέκρινε τις σχέσεις της κυβέρνησης της Ονδούρας με το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

«Η ανάμειξη και ο παρεμβατισμός των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και η πρόθεσή τους να κατευθύνουν την πολιτική της Ονδούρας μέσω της πρεσβείας και άλλων εκπροσώπων τους, είναι απαράδεκτη», σχολίασε η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο στο κοινωνικό δίκτυο X.

Είπε επίσης ότι «επιτίθενται, αγνοούν και παραβιάζουν ατιμώρητα τις αρχές και τις πρακτικές του διεθνούς δικαίου, οι οποίες προωθούν τον σεβασμό της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών, τη μη επέμβαση και την παγκόσμια ειρήνη».

«Βάσει του Συντάγματός μας και των διεθνών συνθηκών, διέταξα τον υπουργό Εξωτερικών Ενρίκε Ρέινα να καταγγείλει τη συνθήκη έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του προέδρου έγιναν στο πλαίσιο των δηλώσεων της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ονδούρα, Λάουρα Ντόγκου, η οποία αναφέρθηκε στις υποτιθέμενες σχέσεις της Βενεζουέλας με  διακίνηση ναρκωτικών.

Η ίδια κατηγόρησε επίσης χωρίς αποδείξεις,  τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπεζ,   ως «έμπορο ναρκωτικών». Εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για τους στενούς δεσμούς μεταξύ των αδελφών εθνών της Ονδούρας και της Βενεζουέλας.

Οι δηλώσεις αυτές δεν καταδικάστηκαν  μόνο από την πρόεδρο Κάστρο. Ο γενικός γραμματέας  Εθνικής Άμυνας,  Χοσέ Μανουέλ Σελάγια Ροσάλες, ο οποίος είχε συνάντηση με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας αυτή την εβδομάδα, απάντησε ότι «η Ονδούρα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Sedena) και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ονδούρας (FFAAHN) σέβονται το διεθνές δίκαιο και δεν μπορούν να κρίνουν τις ΗΠΑ ή τη Βενεζουέλα».

«Συμμετέχουμε σε συναντήσεις με τις βορειοαμερικανικές αρχές, γνωρίζοντας ότι είναι ανεκτικές, προστατεύουν και δεν συλλαμβάνουν ποτέ τους εμπόρους ναρκωτικών που δρουν εντός των ΗΠΑ» ειρωνεύτηκε ο Σελάγια, ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2009 και η Ουάσινγκτον έσπευσε να αναγνωρίσει την de facto κυβέρνηση του Ρομπέρτο Μιχελέτι.

Πηγή:  TelesurTV

Η ALBA-TCP απορρίπτει την παρέμβαση των ΗΠΑ κατά της Ονδούρας

Η Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Αμερικής μας (ALBA-TCP) εξέφρασε το Σάββατο την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση της Ονδούρας απέναντι στην παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) στις εσωτερικές της υποθέσεις. Επίσης, κατήγγειλε την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα αυτή που ανακοίνωσε η πρόεδρός της, Σιομάρα Κάστρο, την Πέμπτη.

«Τα κράτη-μέλη της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της  Δικής μας Αμερικής - Συνθήκη Εμπορίου των Λαών (ALBA-TCP) στέκονται αλληλέγγυα στο λαό και την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ονδούρας απέναντι στην ανάμειξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της», έγραψε το μπλοκ σε  #COMUNICADO  που δημοσιεύτηκε στο X.   

Η ALBA-TCP εξέφρασε την υποστήριξή της στην Κάστρο, καθώς και στις ενέργειες που θεωρεί κατάλληλες για την «υπεράσπιση της κυριαρχίας της».  Η συμμαχία κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει «αυτές τις απροκάλυπτες πράξεις παρεμβατισμού από οποιαδήποτε χώρα που αποσκοπούν στο χάος στα αδελφά έθνη και στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής».


Ο πρόεδρος Μαδούρο εκφράζει την αλληλεγγύη του στον πρόεδρο Σιομάρα Κάστρο μπροστά στην απόπειρας πραξικοπήματος

«Εκ μέρους όλου του λαού της Βενεζουέλας, εκφράζω την απόλυτη υποστήριξή μου στην Πρόεδρο της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, η οποία είναι θύμα μιας σκληρής και υπερβολικής επίθεσης από εκείνους που έσπειραν τον τρόμο στην Δική μας Αμερική, προώθησαν πραξικοπήματα και δημιούργησαν συμμαχίες και προστασία για εγκληματικές και φασιστικές ομάδες που σήμερα θέλουν να απειλήσουν τις δημοκρατίες μας», δήλωσε ο Πρόεδρος Mαδούρο, προσθέτοντας ότι η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο είναι άξια κόρη του επαναστάτη ήρωα Φρανσίσκο Μοραζάν. Διαβεβαίωσε επίσης ότι έκανε ένα βήμα για την εδραίωση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Ονδούρας.

«Σήμερα οι λαοί της Λατινικής Αμερικής κοιτούν με θαυμασμό το θάρρος και τη γενναιότητά της και είμαστε υποχρεωμένοι από την ιστορία να συμπαραταχθούμε στη μάχη που δίνει για την αξιοπρέπεια της πατρίδας της, ενάντια στις αυτοκρατορικές και νεοαποικιακές διεκδικήσεις που εξαπολύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στον ευγενή λαό της Ονδούρας».


Οι ΗΠΑ πρωταγωνιστής του πραξικοπήματος

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, κατήγγειλε ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα κατά της κυβέρνησής της. Την κατηγορία αυτή την έκανε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο διαμέρισμα  Κοπάν.

Αφού έσπασε τη συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ, η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή της Ονδούρας διαβεβαίωσε ότι «καταστρώνεται σχέδιο εναντίον της κυβέρνησής μας, χθες επιτέθηκαν στον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας».

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι «έχουμε ήδη βιώσει ένα πραξικόπημα και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό». Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα  λεπτό ζήτημα  , η επίθεση που δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη θεσμικότητα των ενόπλων δυνάμεων, με επίκεντρο την εκλογική διαδικασία».

Υποσχέθηκε επίσης στον λαό της Ονδούρας ότι δεν θα επιτρέψει μια πραξικοπηματική επίθεση και πολύ περισσότερο ότι το μέσο της έκδοσης θα χρησιμοποιηθεί για να εκφοβίσει ή να εκβιάσει τις ένοπλες δυνάμεις.

«Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε στην Ονδούρα, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε την ειρήνη που χρειάζεται ο λαός», τόνισε.

 

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram