Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Σε σοβαρή κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου πρώην αντιπροέδρου του Εκουαδόρ Χόρχε Γκλας

 Δήλωση της Αμερικανικής Ένωσης Νομικών (AAJσχετικά με τη σοβαρή  κατάσταση της υγείας του πρώην αντιπροέδρου Χόρχε Γκλας

Η Αμερικανική Ένωση Νομικών (AAJ) επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην απόφαση του Ειδικού Τμήματος Φορολογικών Διαφορών του Εθνικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας του Εκουαδόρ, το οποίο απέρριψε την αίτηση habeas corpus που υποβλήθηκε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πρώην αντιπροέδρου Χόρχε Γκλας  ο οποίος απήχθη στις 5 Απριλίου του περασμένου έτους από τις δυνάμεις ασφαλείας του Εκουαδόρ, με εντολή του προέδρου Ντανιέλ Νομπόα ενώ βρισκόταν σε διπλωματικό άσυλο στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο.

Τα γεγονότα αυτά συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του απαραβίαστου και της υποχρέωσης προστασίας των διπλωματικών αποστολών και των υπαλλήλων. 

Το απαραβίαστο και η υποχρέωση προστασίας των διπλωματικών αποστολών και των διπλωματικών υπαλλήλων  (άρθρα 22 και 29 της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις του 1961), καθώς και του πολιτικού ασύλου, ένός θεσμού που δημιουργείται βασικά στην περιοχή της Αμερικής και κατοχυρώνεται ήδη στη Σύμβαση της Αβάνας του 1949 για το άσυλο (άρθρα 22 και 29 της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις). 

Σύμβαση για το άσυλο της Αβάνας το 1928 και του Μοντεβιδέο το 1933, καθώς και η Σύμβαση για το διπλωματικό άσυλο  (υπογράφηκε στο Καράκας στις 28 Μαρτίου 1954 κατά τη Δέκατη Διαμερικανική Διάσκεψη).  Υπενθυμίζουμε ότι ούτε οι πιο σκληρές δικτατορίες του 20ού αιώνα δεν τόλμησαν να το κάνουν αυτό. 

Η δικαστική εξουσία του Εκουαδόρ, με τις αποφάσεις της που επικυρώνουν και υποστηρίζουν αυτές τις πολύ σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, εδραιώνει την ευθύνη του κράτους. παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, εδραιώνει την ευθύνη του κράτους για τις σοβαρές συνέπειές τους.  

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και την σωματική ακεραιότητα του Χόρχε Γλας, που επιδεινώθηκε ιδιαίτερα από τη βίαιη απαγωγή του, όταν υποβλήθηκε σε σοβαρούς εξευτελισμούς και σοβαρή κακομεταχείριση πριν μεταφερθεί στο Κέντρο Κράτησης Νο 3, γνωστό ως «La Roca». 

Σε αυτό το  σωφρονιστικό κέντρο, το οποίο δεν πληροί τις ελάχιστες συνθήκες υγείας ούτε ασφάλειας για κανένα πρόσωπο, υποβλήθηκε σε σοβαρή κακομεταχείριση, τοποθετήθηκε σε ένα κελί μολυσμένο με αρουραίους. , ψύλλους και κουνούπια, υπομένοντας υψηλές θερμοκρασίες.

Εκτός από τη σκληρή και εξευτελιστική μεταχείριση, η αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών του είναι ανεπαρκής  και απαιτούν εξειδικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, χωρίς την οποία   η κρίσιμη κατάσταση της υγείας επιδεινώνεται σοβαρά.

Έχει επιβεβαιωθεί από έγγραφα του κέντρου κράτησης «La Roca» ότι στο  Χόρχε Γλας χορηγείται μια ανησυχητική ποσότητα φαρμάκων,περισσότερα από 40 χάπια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων ψυχοτρόπων φαρμάκων, αναλγητικών, γαστρεντερικών και ένας συνδυασμός πολλαπλών ψυχοφαρμάκων, μαζί με οπιοειδή αναλγητικά,τα οποία  υποδηλώνουν ανεπαρκή διαχείριση των μακροχρόνιων συνθηκών  ψυχικής και σωματικής υγείας του Γκλας.  Αυτός ο συνδυασμός είναι επικίνδυνος και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως υπερβολική καταστολή, αναπνευστική καταστολή, σύνδρομα   και άλλες σοβαρές επιπλοκές.  Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει ψυχωτική κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτοκτονία.

Όλο αυτό έχει προκαλέσει στον Γκλας βαθιά κατάθλιψη. Διαγνώσεις όπως  «Επίμονος μετασχηματισμός της προσωπικότητας μετά από καταστροφική εμπειρία» και  «Σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο με ψυχωτικά συμπτώματα» αντικατοπτρίζουν μια εξαιρετικά σοβαρή ψυχική κατάσταση με υψηλό κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας   υπό τις παρούσες συνθήκες κράτησής του. 

Γι αυτό,  ζητάμε από την Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση (UN Working Group on Arbitrary Detention) να αναλάβει άμεση δράση για την υπόθεση και από την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CAT) του ΟΗΕ να ελέγξει τις συνθήκες κράτησής του, καθώς και να ελέγξει την κατάσταση της υγείας του και τα φάρμακα που του παρέχονται από το κράτος.  Απαιτούμε από το κράτος του Εκουαδόρ να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί αυστηρά με τη Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή    εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο  Γκλας  πρέπει να επιστρέψει στο καθεστώς διπλωματικού ασύλου και να του χορηγηθεί ασφαλής διέλευση για να ανακτήσει την πλήρη και απεριόριστη ελευθερία του. Ο πρόεδρος Nομπόα, η κυβέρνησή του και το δικαστικό σώμα θα είναι υπεύθυνοι για τη ζωή και την υγεία του Χόρχε Γλας.  

3 Σεπτεμβρίου 2024

Βανέσα Ράμος
Ηπειρωτικός Πρόεδρος AAJ 
Λουίς Κάρλος Μόρο
Γενικός Γραμματέας



AAJ ~ Μη κυβερνητική οργάνωση με συμβουλευτικό καθεστώς στο ECOSOC και μόνιμη εκπροσώπηση στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη.


   

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram