Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ο Παδρίνο Λόπες προειδοποιεί την ExxonMobil για έντονη αντίδραση σχετικά με τις έρευνες στο Εσεκίμπο

Πηγή:  venezuela-news.com

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντιμίρ Παδρίνο Λόπες, προειδοποίησε την Τετάρτη για "ανάλογη, δυναμική και νόμιμη" απάντηση σε περίπτωση που η πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil εγκατασταθεί στον θαλάσσιο χώρο που αποτελεί αντικείμενο διαμάχης με τη Γουιάνα και ανήκει στην εθνική επικράτεια.

Ο στρατιωτικός αξιωματούχος αντέδρασε στις δηλώσεις του προέδρου της
ExxonMobil Guyana, Αλιστάιρ Ρουτλεντγκε, ο οποίος ανακοίνωσε σχέδια για έρευνα πετρελαίου σε δύο υπεράκτιες περιοχές της περιοχής Essequibo. Ο υπουργός της Βενεζουέλας επεσήμανε ότι εάν η ExxonMobil υπολογίζει σε "μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας που εκπροσωπείται από τη Νότια Διοίκηση, και σε ένα μικρό της παράρτημα, την  κυβέρνηση της Γουιάνας", στον θαλάσσιο χώρο της Βενεζουέλας, η εταιρεία θα λάβει μια αποφασιστική απάντηση.


Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσυ Ροντρίγκες, απέρριψε επίσης τις δηλώσεις του Ρουτλεντγκε  Διαβεβαίωσε επίσης ότι η προσέγγιση της πετρελαϊκής εταιρείας "παραβιάζει σαφώς" τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες.

Υπό αυτή την έννοια, η υψηλόβαθμος αξιωματούχος, όπως και ο Παδρίνο Λόπες, ανέφεραν ότι η ExxonMobil "σκοπεύει να προστατεύσει τις παράνομες δραστηριότητές της σε μια θάλασσα που δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί,  κάτω από τον πολεμοκάπηλο μανδύα των ΗΠΑ σε συνενοχή με τη Γουιάνα".

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "η Βενεζουέλα δεν θα  κουραστεί να υπερασπίζεται το Εσεκίμπο  και να διεκδικεί τα δικαιώματά της σε όλες τις περιστάσεις που θα προκύψουν".

  

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De