Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Η Βενεζουέλα καταγγέλλει την υποστηριζόμενη από τη Γουιάνα εκστρατεία της Exxon Mobil

 Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Η Βενεζουέλα καθιστά σαφές στηn Kοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής  (CELAC) ότι οι ενέργειες της Exxon Mobil και της κυβέρνησης της Γουιάνας αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε μια εκστρατεία που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Exxon Mobil, με την υποστήριξη της Γουιάνας, κατά της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους της Βενεζουέλας να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική, στις χερσαίες, νησιωτικές και θαλάσσιες συνοριακές περιοχές, για τη διατήρηση, μέσω των Μπολιβαριανών Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων
(FANB), της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της υπεράσπισης της πατρίδας.

"Η Βενεζουέλα καθιστά σαφές στην Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) ότι οι ενέργειες της Exxon Mobil και της κυβέρνησης της Γουιάνας παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και συνιστούν επίθεση που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της περιοχής", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ιβάν Χίλ, μέσω του λογαριασμού του στο κοινωνικό δίκτυο X, πρώην Twitter.


Σύμφωνα με το κείμενο, η εκστρατεία αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τέχνασμα για να αποφύγει την ευθύνη για τις σκανδαλώδεις δηλώσεις του προέδρου της, Αλιστάιρ Ρουουτλεντγκε.

Ο πρόεδρος της Γουιάνας, ο οποίος εκτός από το να υποκαθιστά ο ίδιος την κυριαρχία της Γουιάνας, τόλμησε να κάνει απειλητικές κρίσεις, πανηγυρίζοντας για την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων σε μια μη οριοθετημένη θάλασσα, όπου έχουν λάβει παράνομες παραχωρήσεις πετρελαίου, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται σε μια αδιαμφισβήτητα θαλάσσια περιοχή της Βενεζουέλας.

Η Βενεζουέλα δηλώνει ότι οι ενέργειες της Exxon Mobil και της κυβέρνησης της Γουιάνας αποσκοπούν επίσης στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, κατά παράβαση των πρόσφατων συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στο Άργκιλ στον Άγio Βικέντιο και Γρεναδίνες.

Ταυτόχρονα, προσθέτουν στη συνεχή προκλητική ρητορική, που συνοδεύεται από επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των εκπροσώπων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη Γουιάνα.

Η Βενεζουέλα επιφυλάσσεται για διπλωματικές ενέργειες, και όλες εκείνες που πλαισιώνουν το διεθνές δίκαιο, για να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, και προτρέπει τη Συνεταιριστική Δημοκρατία της Γουιάνας να αναλάβει τις δεσμεύσεις της, ιδίως εκείνες που περιέχονται στη Συμφωνία της Γενεύης του 1966, το μόνο έγκυρο μέσο μεταξύ των μερών για την εξεύρεση λύσης στην εδαφική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών.

  

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De