Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας δημιουργεί προσωρινό μηχανισμό καταπολέμησης της διαφθοράς

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Πόλη της Γουατεμάλας, 14 Φεβρουαρίου (Prensa Latina) Το υπουργείο Εσωτερικών της Γουατεμάλας επισημοποίησε σήμερα την προσωρινή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (CNC), η οποία αναδιαρθρώνει εκείνη που είχε συσταθεί από τον πρώην πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι (2020-2024).

Μέσω της Diario de Centroamérica, η συμφωνία 31-2024 με μεταρρυθμίσεις της 28-2020 καθόρισε ότι ο μηχανισμός αποσκοπεί στον καθορισμό των προτεραιοτήτων του εκτελεστικού οργάνου για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Επιπλέον,  θα παρακολουθεί την εφαρμογή των πολιτικών, των στρατηγικών, των κατευθυντήριων γραμμών, των σχεδίων και των δράσεων των διαφόρων υπουργείων και θεσμικών οργάνων της σημερινής εθνικής εκτελεστικής εξουσίας.

"Η πρόληψη της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση με μια ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη προσέγγιση, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση των θεσμών και στη συμμετοχή των πολιτών", τίθεται  ως προτεραιότητα στο κείμενο.

Καθόρισε τις αρμοδιότητες της εν λόγω επιτροπής  και τη σύνθεσή του, υπό την προεδρία του προέδρου Μπερνάρντο Αρέβαλο, ενώ σε περίπτωση απουσίας ή αδυναμίας του, ο εκτελεστικός διευθυντής του μηχανισμού θα διευθύνει τις συνεδριάσεις.

Εάν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί αδυνατούν να παραστούν, μπορούν να αναθέσουν την εκπροσώπησή τους στον αντίστοιχο αναπληρωτή ή υφυπουργό.

Εξήγησε ότι το CNC, μέσω του εκτελεστικού διευθυντή του, θα μπορεί να προσκαλεί κυβερνητικούς αξιωματούχους, άλλα θεσμικά όργανα, διεθνείς οργανισμούς, την κοινωνία των πολιτών και φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Aρέβαλο ανακοίνωσε την πρόοδο στην εγκατάσταση του μηχανισμού και, πριν από αυτό, προειδοποίησε ότι θα μετατραπεί σε επιτροπή με βαθμούς αυτονομίας, προκειμένου να υπάρξει εμπιστοσύνη στη λειτουργία της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Τύπου, δήλωσε στη συνέχεια ότι ο δικηγόρος Σαντιάγο Παλόμο θα είναι επικεφαλής του μηχανισμού καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, μαζί με την αντιπρόεδρο Κάριν Ερέρα, ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 14 Ιανουαρίου 2024 έως το 2028 με έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς σε ολόκληρη τη χώρα και με την υπόσχεση μιας νέας άνοιξης.

  

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De