Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Αργεντινή: Ο Μιλέι καλεί δύο αξιωματούχους να παραιτηθούν μετά την οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων

Πηγή:  Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)
 
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι κάλεσε την Παρασκευή δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους να παραιτηθούν, λέγοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη δέσμευση στην ατζέντα του, αφού το Κογκρέσο απέρριψε το πακέτο μεταρρυθμίσεων του στις αρχές της εβδομάδας.

Ο Μιλέι, ένας αυτοπροσδιοριζόμενος αναρχοκαπιταλιστής που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, κάλεσε τη Γραμματέα Μεταλλείων Φλάβια Ρογιόν και τον Οσβάλντο Τζορντάνο, επικεφαλής του οργανισμού κοινωνικής ασφάλισης της χώρας ANSES, να παραιτηθούν.

«Η κληρονομημένη οικονομική κρίση και η τρέχουσα ιστορική στιγμή απαιτούν δημόσιους λειτουργούς αφοσιωμένους στον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την απογραφειοκρατικοποίηση του κράτους», ανέφερε το γραφείο του Μιλέι σε ανακοίνωσή του στο X, ζητώντας τις παραιτήσεις.

Η απόρριψη του γενικού νομοσχεδίου από το Κογκρέσο την Τρίτη σηματοδότησε μεγάλη οπισθοδρόμηση για τον Μιλέι, ο οποίος κατηγόρησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για «προδοσία».

Υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο, το οποίο περιελάμβανε διατάξεις που επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση κρατικών φορέων και περισσότερες προεδρικές εξουσίες, είναι απαραίτητο για τη διάσωση της Αργεντινής από την οικονομική κρίση.

Ο Τζορντάνο είπε στο X ότι μετάνιωσε που δεν είχε αρκετό χρόνο για να εφαρμόσει τις προγραμματισμένες αλλαγές στην ANSES. «Εύχομαι στον πρόεδρο μια εξαιρετική διοίκηση και όπου κι αν πάω θα συνεχίσω να εργάζομαι για το καλό της Αργεντινής», είπε.

Η Ρογιόν, η οποία είχε υπηρετήσει ως αξιωματούχος υπό την προηγούμενη περονιστική κυβέρνηση, δεν απάντησε αμέσως δημόσια ή στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Ο Μιλέι αυτή τη στιγμή ταξιδεύει στο εξωτερικό. Την Παρασκευή βρέθηκε στη Ρώμη, όπου έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον συμπατριώτη του Πάπα Φραγκίσκο.



 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De