Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Ο μονομερής χαρακτηρισμός κρατών ως χορηγών της τρομοκρατίας επηρεάζει αρνητικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

 Πηγή:  Ministerio de Relaciones Exteriores de Cuba (cubaminrex.cu)

ΓΕΝΕΥΗ (8 Φεβρουαρίου 2024) - Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ* κάλεσαν σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρήσουν το εθνικό τους πλαίσιο που προβλέπει στοχευμένες κυρώσεις κατά των χαρακτηρισμένων κρατών ως χορηγών της τρομοκρατίας (ΚΧΤ) .

Επί του παρόντος, τέσσερις χώρες - η Δημοκρατία της Κούβας, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ), η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας - περιλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, με πρόσθετους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί ως αποτέλεσμα του χαρακτηρισμού.

"Ο ίδιος ο μονομερής προσδιορισμός αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της κυριαρχικής ισότητας των κρατών, της απαγόρευσης της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών και της αρχής της ειρηνικής διευθέτησης των διεθνών διαφορών", ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες. Υπενθύμισαν ότι οι αρχές αυτές αποτελούν παγκοσμίως αναγνωρισμένο παγκοσμίως αναγνωρισμένους επιτακτικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου.

"Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην τροφή, του δικαιώματος στην υγεία, του δικαιώματος στην εκπαίδευση, των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στη ζωή και του δικαιώματος στην ανάπτυξη, επηρεάζονται αρνητικά από τους πρόσθετους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που θέτουν οι χαρακτηρισμοί ως ΚΧΤ", ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες.

"Επιπλέον, η διαδικασία με την οποία γίνεται ο καθορισμός είναι ασαφής και αδιαφανής. Τα σχετικά νομοθετικά μέσα των ΗΠΑ επιτείνουν τον φόβο και την αβεβαιότητα και εγκαθιδρύουν ή ενισχύουν την υπερβολική συμμόρφωση μεταξύ των ανθρωπιστικών και άλλων φορέων που μπορεί να επιθυμούν να δημιουργήσουν σχέσεις ή να δραστηριοποιηθούν στο έδαφος της χαρακτηρισμένης χώρας", ανέφεραν. "Ο χαρακτηρισμός επηρεάζει ιδιαίτερα τις χώρες που ήδη υπόκεινται σε άλλα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα και έχει δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο και στα ανθρώπινα δικαιώματα".

Οι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής συμμόρφωσης με τους κυβερνητικούς κανονισμούς των ΗΠΑ. Οι πρόσθετοι περιορισμοί και οι μονομερείς κυρώσεις σχετικά με τους χαρακτηρισμούς ΚΧΤ δημιουργούν ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα, εμποδίζοντας την πρόσβαση στις χαρακτηρισμένες χώρες. "Αυτή η πλήρης απομόνωση του χαρακτηρισμένου κράτους-χορηγού της τρομοκρατίας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παράδοση βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός και άλλες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών αγαθών βάσει των ανθρωπιστικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", προειδοποίησαν οι εμπειρογνώμονες.

"Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμορφωθούν πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των εξωεδαφικών", ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες.

Κάλεσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεξετάσει συνολικά το ισχύον πλαίσιο για τους χαρακτηρισμούς ΚΧΤ, αφήνοντάς το στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ. Εν αναμονή της κατάργησής του, οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την αποφυγή αρνητικών ανθρωπιστικών επιπτώσεων, επεσήμαναν οι εμπειρογνώμονες.

 Οι εμπειρογνώμονες επικοινώνησαν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

******
*Οι εμπειρογνώμονες: Alena Douhan, Ειδικός Εισηγητής για τις αρνητικές επιπτώσεις των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων στα ανθρώπινα δικαιωμάτα - Michael Fakhri, Ειδικός Εισηγητής για το δικαίωμα στην τροφή- Attiya Waris, Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για το εξωτερικό χρέος, άλλες διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα- Cecilia M. Bailliet, Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή αλληλεγγύη - Livingstone Sewanyana, Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για την προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης.

  

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De