Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Η Νικαράγουα προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον κρατών που υποστηρίζουν το Ισραήλ

Πηγή:  The Press Project

Η Νικαράγουα ξεκίνησε τη Δευτέρα τις διαδικασίες για να προσφύγει εναντίον της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας και του Καναδά στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, κατηγορώντας τα παραπάνω κράτη για ενδεχόμενη συνενοχή σε γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Η εκτελεστική αρχή στη Νικαράγουα δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αποκάλυψε ότι προειδοποίησε τις κυβερνήσεις των παραπάνω κρατών ότι ενδέχεται να είναι από κοινού συνένοχες σε «κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις» της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο σημείωμά της, η Νικαράγουα κάλεσε τα τέσσερα κράτη να σταματήσουν αμέσως την παροχή όπλων, πυρομαχικών και τεχνολογιών στο Ισραήλ, επειδή μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να διευκολύνει ή να διαπράξει παραβιάσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στη Γάζα.

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι οι χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ είναι υποχρεωμένες να διακόψουν τις προμήθειες προς αυτό “από τη στιγμή που το κράτος αντιλαμβάνεται την ύπαρξη σοβαρού κινδύνου διάπραξης γενοκτονίας”.

Αυτό έχει επιτευχθεί, προσθέτει το υπόμνημα, αφού «το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε, στις 26 Ιανουαρίου, προδικαστική απόφαση με την οποία έκρινε εύλογα ότι η Σύμβαση για τη Γενοκτονία παραβιάστηκε από το Ισραήλ στη Γάζα».



 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  

 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De